Избрани Новини

Уволниха епископ Борис от Бачковския манастир, изпратиха го за покаяние в Рилския

Ден след като епископ Борис беше уволнен като игумен на Бачковския манастир, монаси от обителта пристигнаха с микробус пред Синода да лобират за него

Патриарх Неофит и владиците обаче отказали да ги приемат. Мотивът им бил, че още не е приключил църковният съд и няма присъда, която да бъде обжалвана. Черноризците са дошли до София без знанието и благословията на и.д. игумен Симон, което по канон автоматично ги превръща в бегълци. Правилата в църквата не позволяват монаси да напускат манастира без разрешението на игумена. Братята от делегацията обявиха, че са пристигнали пред Синода, за да защитят доскорошния си началник, научи "Стандарт". Духовници допуснаха, че те са били организирани от самия Борис, но акцията му не е успяла. Той беше уволнен от Синода в сряда и беше изпратен на покаяние в Рилския манастир. Архиереите решиха срещу него да започне църковен съд. Причина са разпространени наскоро в интернет клипчета с непристойни сцени в килия между мъж, за когото се твърди, че е Борис, и служителка на манастира. Видеото обаче беше за кратко в мрежата, тъй като беше изтрито от администраторите на един от големите сайтове за видеообмен заради съдържанието му.

В Рилския стягат килия на скандалния епископ

И най-големият престъпник е добре дошъл, ако идва тук, за да се покае. А на епископ Борис, игумен на Бачковския манастир, дори не е доказана вината. Тепърва срещу него ще върви църковно-наказателно дело. Може да е компромат, да е нещо скалъпено. Това твърдят монаси от Рилския манастир, където Синодът реши да изпрати скандалния игумен на покаяние. Те са категорични, че няма да се противят на това решение. Присъствието на Борис по никакъв начин няма да промени живота в Рилската света обител. Той ще бъде настанен да живее в килия, както всички останали монаси. Към него няма да има някакви специални мерки или рестрикции. Само няма да има право да участва и да води църковните служби в храма на манастира. "Трябва да се покае. Всеки греши. Има грешка, има и прошка. Ще може да идва и да присъства на нашите служби, но само толкова. Няма как да участва в тях. Длъжен е да има богоугодно поведение. Ако наистина е сбъркал, е необходимо да се покае. Ние няма защо да го наблюдаваме. Ако направи нещо нередно и тук, което не е в тон с монашеския живот, то манастирското ръководство ще реагира и ще го санкционира", заяви архимандрит Виталий от Рилската света обител.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов