Избрани Новини

Правят нова схема за заплатите на учителите

Новините

23-02-2014, 10:26

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Средно за страната заплатата е 777 лева, но в повечето училища педагозите вземат не повече от 500 лв

Заплатите на учителите ще зависят и от това в кой регион или вид училище работят. Тази идея е записана в проектостратегията за развитие на педагогически кадри. Министерството на образованието я пусна за обществено обсъждане, информира "Труд"
Целта е да се стимулират педагозите, които работят в трудни условия или в малки населени места. Сега възнагражденията на учителите зависят от броя на учениците и много малко от усилията, които те полагат за обучението. Средно за страната заплатата е 777 лева, но в повечето училища педагозите вземат не повече от 500 лв.
Две години е поставеният срок за привличането на млади учители - до 35 години. Те постепенно се топят: от 2007 г. досега от 15 на сто вече са 9,9 на сто. В момента 40 факултета в 52-та вуза на страната обучават кадри с педагогическа правоспособност, но завършилите предпочитат друга реализация.
И още една неприятна тенденция за системата е отчетена в стратегията - броят на мъжете учители рязко намалява, а в гилдията остават основно дами над 55 години.
Започват и промени в обучението на бъдещите педагози. Сега в тези специалности се влиза с най-нисък успех и се получава бакалавърска степен. В една трета от страните на Евросъзюза не е достатъчно просто да се явиш на приемен изпит, изисква се покриването на куп специфични тестове. Идеята е учителската професия да е с магистърска степен. България е и единствената страна от общността, която до този момент няма мерки за подкрепа на младите учители, пише още "Труд".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов