Избрани Новини

Петиция събира "фенове" на смъртното наказание за изнасилвачи и убийци

Новините

23-02-2014, 14:09

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В България думата "свобода" отдавна е променила значението си

Гражданска петиция за връщане на смъртното наказание за изнасилвачи и убийци е създадена преди ден. Авторът решил, че е крайно време в България отново да има смъртни присъди, след като за пореден път прочел статия, как двама души, мъж и жена, са изнасилвали брутално и системно момичета, от които едното на 14 години. "Тези индивиди са пледирали, че са невинни. Осъдени са на 5 и 7 години затвор. Дали след 5 или 7 години те ще са станали по-добри? Дали ще са променили начина си на мислене, поведението си или отново ще хващат за косите млади момичета от улицата и ще ги вкарват в колата за една "малка" седмична разходка...", пише инициаторът на петицията.
Смъртната присъда е въведена в България на 21 февруари 1896 г. Наказанието е отменено на 10 декември 1998 година с гласуваните от 38-ото Народно събрание промени в Наказателния кодекс. Заменено е с доживотен затвор без право на помилване.
"В държава като България - страната на неограничените възможности, можеш да убиеш, да изнасилиш, да посегнеш физически на някой, можеш да направиш каквото си поискаш с някой, и в крайна сметка държавата ще те защити. Ще те защитят закони, ще те защитят правата ти, ще те защитят различни конвенции защитаващи малцинствата. А тези хора травмирани физически и психически за цял живот, те нямат ли права? Тях кой ще ги защити в тъмната стаичка. Докато законите на страната ни са такива, че да не те е страх да направиш нещо такова, докато знаеш, че има възможност да го направиш и да се отървеш "по живо по здраво" и да продължиш по пътя си безнаказано, нищо няма да се промени. Не говоря за инциденти, а за бруталните умишлени действия на някой, спрямо друг човек. В България думата "свобода" отдавна е променила значението си. Какво са тези 5 или 10 години затвор в сравнение с остатъка от живота на едно 10 годишно дете, травмирано от различни животни… Какво са в сравнение с живота на едно почернено семейство, даващо цял живот мило и драго за децата си… Какво са в сравнение с живота на едно малко дете, останало само на произвола на съдбата…", споделя още авторът на петицията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов