Избрани Новини

Изписаха иманяра, който пострада в пещера край Банско

55-годишният Мирчо Панчов, обгазен при инцидента в могилата край град Добринище, бе изписан от реанимация на МБАЛ-Благоевград

Мирчо, който е от Добринище, пострада, а колегата му от с. Долно Драглище Иван Тончев почина, след като се обгазиха от работещата водна помпа във вътрешността на разкопавана от години могила, предаде БГНЕС. При инцидента бе обгазен още един - 40-годишният Емил Мунин, също от Добринище, но той след преглед в разложката болница не пожела хоспитализация и се прибра в дома си.

Към 20 часа в петък Емил, който бил в дупката, но в по-горната част на тунела, изпълзял и казал на съпругата си Луиза, че двамата вътре - Мирчо и Иван се задушили. Луиза, която чакала пред могилата в джип, веднага позвънила на 112.

Пожарникарите влезли в 30-метровия тунел и открили Иван мъртъв, докато Мирчо бил все още контактен. След като минал през болницата в Разлог, обгазеният е транспортиран и настанен в реанимацията на МБАЛ-Благоевград.

Днес след 40-часов престой Панчов бе изписан, дрехите му донесе вторият оцелял в злополучната иманярска акция Емил Мунин.

"Тунелът е стар, копан е преди 30-на години, не сме търсили никакво злато", каза лаконично Мирчо. 

Могилата край пътя Банско-Гоце Делчев е известна и проверена от иманярите отдавна, всички в района знаят, че в нея няма злато, дори е сканирана няколко пъти. Кой е излъгал тримата да продължат да копаят, удължавайки тунела, никой не знае. Инцидентът станал когато тримата достигнали до подпочвена вода, която решили да изпомпат. Така се обгазили първо от отделяния от помпата в тесния тунел въглероден диоксид.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов