Избрани Новини

44 милиона европейско финансиране за Гоце Делчев

Близо 44 милиона лева е привлеченото европейско финансиране само по Оперативните програми на територията на Община Гоце Делчев за изминалия програмен период 2007-2013г.  Общината е бенефициент на общо 19 проекта по Оперативните програми „Регионално развитие“, „Административен капацитет“ и „Развитие на човешките ресурси“, които бяха обсъдени на срещата на екипа на Областен информационен център с експертите по европейски проекти в общинската администрация.

С помощта на европейските средства е обновена градската среда с уличната и паркова инфраструктура, реконструирани и рехабилитирани са общински пътища, обновена е образователната инфраструктура, изграден е Център за настаняване от семеен тип, възродени са стари български традиции и фестивали, изградени са защитни съоръжения за предотвратяване на наводнения, преустроени и преоборудвани с нова модерна апаратура са помещения в общинската болница, изготвен е Интегриран план за градско възстановяване и развитие за следващия период 2014-2020.

Допълнително, немалко са европейските средства, привлечени по Програмата за развитие на селските райони и програмите за териториално и трансгранично сътрудничество с Гърция и Македония. С такива средства са изградени например рампи и асансьори за деца със специални потребности в 2 училища в града, обновен и преустроен е изцяло и общинският исторически музей.

Освен за развитие на инфраструктурата, социални и културни дейности, европейските средства се използват пълноценно и за развитие на административния капацитет.

Изключително активен е и бизнесът в Гоце Делчев. Проектите на бизнеса са дори повече на брой от тези на общинска администрация, макар и за по-малка сума. Общо 25 проекта на стойност над 11 милиона лева са привлечени на територията на общината по ОП „Конкурентоспособност“ и ОП „Развитие на човешките ресурси“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов