Избрани Новини

Баба Марта запретна ръкави в Благоевград

Стихотворения за мартеницата и музикални поздрави дадоха старт на традиционната проява

За втора поредна година работилницата се намира във фоайето на Община Благоевград, за първи път тя отвори врати преди повече от 20 години и от тогава до сега неизменно носи усмивки и радост на децата.

Началник отдел „Култура” Елена Арнаудова поздрави малчуганите за ентусиазма и труда, който влагат за изработване на мартениците. Лидия Обретенова, ръководител на работилница „Баба Марта” към ОДК, разказа за дългогодишните традиции, свързани с мартеницита, и символиката на белия и червения конец.

Тази година в работилницата ще се трудят четвъртокласници от VІІ СОУ „Кузман Шапкарев” с ръководител Василка Таскова,  участници в театралното студио към ОДК с  ръководител Илия Ласин и Детска вокална формация „Мая”.

На 1-ви март най-хубавите мартеници ще бъдат изложени на изнесените табла на пл. „Георги Измирлиев”. Празничната програма за посрещането на Баба Марта ще започне в 10.30 часа на пл. „Македония”. Точно в 11.00 часа всички желаещи могат да се включат в  опита за рекорд  на тема „Най-много хора, правещи заедно български мартеници за 5 минути в цял свят”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов