Избрани Новини

От БАСТА изработват мартеници за благотворителност

Благоевградският клуб на ПП БАСТА, начело с координатора Марин Георгиев, изработваха мартеници с малчуганите от домовете за деца, лишени от родителска грижа в област Благоевград. Активистите от клуба показаха на децата интересни начини за изработване на мартеници. Младежите разказаха на децата за обичаите, истории за Баба Марта както и за значението на белия и червения цвят в традиционните за България мартеници.

Според някои от легендите, които инициативната група от клуб БАСТА разказа на децата, Баба Марта и нейният двойствен образ — ту весел, ту сърдит, едновременно утвърждаващ и отрицаващ, представя женското, пораждащо живота начало, и в същото време — пак женското, но стихийно, рушащо начало. „Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Негов знак е мартеницата, символ на пробуждането и култа към слънцето“, започнаха младежите от БАСТА

„Мартениците пазят човека от уроки и болести и се свалят, когато се види първият щъркел. След като се свалят, те се закачат на разцъфнало (или зелено) дръвче“, разказаха още представителите на благоевградския клуб на БАСТА.

В първия ден от месец март, членовете на клуба ще раздадат на по- възрастните благоевградчани, които са настанени в Дом за стари хора изработените от децата мартенички. Призивът на клуб БАСТА- Благоевград е „Да запазим традициите и връзката между поколенията в България“. Под това мото и с подкрепата на млада бизнесдама от град Петрич, чието име не бе официално споменато, но е известна със своята благотворителност не само на територията на Югозапада, започват серията от инициативи с благоевградския клуб на ПП БАСТА.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов