Избрани Новини

Елешница на протест, ако Белица посегне на горите

Община Белица е предявила претенции към 20 000 дка гора от землището на разложкото село Елешница

По предоставени от администрацията на общината документи Районен съд - Разлог им признава и възстановява общо 30 000 дка гора. Около 20 000 дка обаче са на територията както на Белица, така и на с. Елешница. Останалите 10 000 дка са по граничните територии и вече са възстановени.

Преди дни в Държавно лесничейство - Елешница е изпратено писмо да се преустановят всякакъв вид дейности на територията на гората. Това е създало голям смут и притеснения не само на лесничейството и община Разлог, но и на физически лица, които са спечелили чрез търг обекти на територията на тези гори, имат добит материал и в момента нямат право да го изнесат и ползват, пише struma.bg.

Един от засегнатите е Васил Сковарданов от Елешница, собственик на дърводелски цех. В момента са му блокирани 200 куб.м материал, който няма право да изнесе от гората. Той има предплатени вноски, спечелил е търг за дърводобив, добил е материала и не може да го вкара в цеха, за да продължи работа.

„В момента правим консултации с юристите на общината какви действия да предприемем”, заяви кметът на с. Елешница Сашо Мицин. „През 2001 г. Елешница преминава от община Белица към община Разлог. Оттогава има указ на президента, според  който селото преминава към община Разлог с всичките си активи. Всъщност общината може да претендира за горите само въз основа на този указ. Проблемът е, че Районен съд - Разлог признава земите на община Белица въз основа на царски указ от 1936 г., които тя притежава”, допълни Мицин.

„Вече има изпратено уведомление в Поземлена комисия - Разлог и Поземлена комисия - Белица, че тези земи трябва да бъдат възстановени и узаконени на община Белица, т.е. трябва да се въведат във владение. Ако се стигне до въвеждане във владение, със сигурност в Елешница ще има протести и жива верига”, категоричен бе кметът.

Потърсена за коментар, шефката на Общинската поземлена комисия в Разлог Маряна Тренчева бе категорична: „Няма проблем. Нямам и намерение да давам каквото и да било обяснение. Не желая да коментирам. Попитайте в община Белица”.

Проблемът обаче съществува и жителите на с. Елешница се готвят за протест. Кметът Сашо Мицин е категоричен, че ще се борят за правото над тези земи и ако се наложи, ще направят жива верига, за да предотвратят въвеждането на община Белица във владение на тези 20 000 дка гори. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов