Избрани Новини

В Симитли се върнаха 136 години назад

Самодейци направиха възстановка на събитията преди 136 години на мястото, до където са стигнали руските войски в освободителния ход през 1878 година

Границата на Свободна България е белязана край симитлийското село Ракитна. И по традиция, на националния празник тържествата в симитлийска община започват рано сутрин на 3-ти март от там, информират от пресцентъра.

Гръм на залпово топче поведе признателни жители от община Симитли към връх „Кръста” в едноименната местност в полите на Пирин планина. Там, точно преди 136 години е побито българското знаме, с което майор Орлински и войските му са белязали границата на Свободна България. До там са стигнали руските войски в освободителния си поход през 1878 година, когато на 3-ти март там глашатаите ги застигат, за да съобщят, че е постигнато примирие и България е свободна.

Преди 10-тина години местни жители от селата Брежани, Ракитна и Мечкул направили задълбочен прочит на историята, провокирани от разкази на своите баби и дядовци, че там, до местността кръста са стигнали освободителните войски, водени от майор Иван Орлински. От тогава до днес, всяка година на връх националния празник управленци, общественици и много граждани изкачват върха, където на паметника на героите освободители полагат венец и китка на признателност.

Тази година самодейци от националното сдружение „Традиции” пресъздадоха боевете при връх Кръста. Стотина признателни жители и гости на община Симитли „гледаха” на живо какво се е случило на това място преди 136 години. И в борбения дух на предците ни, жадували векове наред свободата, споделиха голямото желание за родината си: „Да се обединим, да не даваме на душмани да ни стъпват земята...”

„По-нормално и човешко желание и надежда от това да бъдем единни едва ли има в ден като днешния. Това в момента най-много липсва на хората. Може би породено от голямото разслоение в обществото, но това трябва да го преодолеем. Ние сме длъжни и така да възпитаваме децата и внуците си, че години и векове след нас и те да идват тук и да прекланят глави пред подвига на освободителите ни”, каза общинският кмет Апостол Апостолов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов