Избрани Новини

Благоевград почете 133 години от рождението на Тодор Александров

Жители и гости на Благоевград отбелязаха днес 133 години от рождението на българския революционер Тодор Александров

Пред бюст-паметника на легендарния войвода цветя положиха зам.-кметът Валери Смиленов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, председателят на ПП „ВМРО – Българско национално движение“ Красимир Каракачанов, общественици, граждани, съобщиха от пресцентъра.

Красимир Каракачанов припомни заветите на Тодор Александров и призова благоевградчани да не забравят, че той е посветил живота си на освобождението на Пиринска и Вардарска Македония от турско робство.

Тодор Александров е роден на 4 март в щипската махала Ново село в семейството на учителя Александър Попорушев и Мария Хаджиянева-Попорушева. Учи в Радовиш и в българското педагогическо училище в Скопие, което завършва през 1898 г. с отличен успех. В Скопие на 16-годишна възраст се включва във Вътрешната македоно-одринска революционна организация, посветен от директора на училището Христо Матов. По-късно учителствува в гр. Виница, където работи активно за възстановяване на ВМРО. Преподава и в българската прогимназия в Кратово. Под негово непосредствено ръководство са организирани и извършени атентатите в Щип и Кочани, които са един от поводите за избухването на Балканската война.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)