Избрани Новини

Отварят секция за въпроси и отговори в институциите в Благоевградско

През последните години форум в подобен формат и на такова ниво не е провеждан , заяви кметът на Гоце Делчев Владимир Москов на откриването на срещата на държавата с представителите на бизнеса в Неврокопско. На организираната съвместно със Съюза на предприемачите, общинското ръководство на  Гоце Делчев и съдействието на общините Сатовча, Гърмен и Хаджидимово, зам. областните управители Костадин Дурчов и Димитър Капитанов доведоха директори и експерти от всички държавни институции, които имат поделение в област Благоевград, съобщиха от пресцентъра.

Очаквано, най-активен в дискусията беше собственикът на „Пирин-Тех“ и председател на Съюза на предприемачите Б.Ролман. Той изрази мнение, че държава и бизнес трябва да заработят заедно. „През последните години държавата работеше срещу бизнеса. Ние трябва да положим усилия да генерираме климат на доверие“, заяви г-н Ролман.

Тъй като срещата беше първа по рода си, кръгът на дискутираните въпроси беше твърде широк – от инициативи за законодателни промени, искане за ускоряване на процедурата за влизане в действие на електронното правителство, недоволство от отношението на българските посолства към българските компании, които имат бизнес в чужбина, липсата на професионално подготвени кадри, състояние на пътната мрежа, липсата на кръвна банка и достатъчно линейки, до възможността малките строителни фирми в региона да участват в строителството на висококатегорийни обекти и до контрола на движение на каруците и домашните животни по пътищата.

Зам.-областният управител Костадин Дурчов обясни, че тъй като тази среща е първа по рода си, затова тя е във възможно най-широк формат, на който да се установят контакти, да се декларира готовност за сътрудничество и съдействие  и да се маркират основните теми, които интересуват предприемачите в района. Той увери участниците в дискусията, че предстои организирането на още много срещи на бизнеса с държавните органи, но те ще бъдат профилирани, за да може да се обсъдят по-конкретни въпроси.

Прието беше предложението на община Гърмен в сайта на Областната администрация да се създаде секция, в която да се публикуват постъпилите въпроси и отговорите на институциите. В нея да има възможност гражданите да задават въпроси, така че, отивайки на място в съответната община, те да получат компетентни отговори.

С особен интерес в Неврокопско се очаква стартирането на новия период на европейските програми 2014-2020 г. След като бъде подписано споразумението и станат ясни параметрите на програмите, ще бъде организирана специална среща за информиране, се ангажираха зам.областните управители. Те препоръчаха на общинските ръководства да проявят активност за финансиране на проекти от програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите"от средствата, които се разпределят от министерствата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов