Избрани Новини

"Карта" за бежанците поискаха доброволци

Основен проблем остава езиковата бариера

Изработване на "карта" на бежанците поискаха на координационна среща доброволци. "Картата" ще проследява стъпка по стъпка процедурите към съответните институции и ще включва полезни контакти (по медицински, социални, хуманитарни, правни и други въпроси). Тази карта ще е от полза, както на бежанците, за да имат ориентир след излизането им от бежанските центрове, така и на организациите и институциите, за да разполагат с действащ логаритъм при решаване на конкретни казуси.

По време на срещата всички институции и организации споделиха обхвата на дейностите си, условията и процедурите, касаещи получилите хуманитарен или бежански статут хора, настанени на външен адрес на територията на гр. Стара Загора. Доброволците споделиха наблюденията си за центровете в гр. Харманли и с. Баня.

Ситуацията както в центровете, така и за настанените на външен адрес хора е много динамична. Броят хора се променя бързо. В момента по непотвърдена от Общината информация, в гр. Стара Загора има настанени на адреси около 60 души. За сравнение - преди месец настанените бяха 120. В тази динамична среда, считаме, че от изключително значение ще бъде бързата комуникация между институциите, за да разполагат всички с актуална информация и да могат да реагират своевременно в конкретните случаи. Това се очертава едно от големите предизвикателства, около което всички, които участвахме в срещата, имаме готовност да работим, съобщават доброволците.

Основен проблем, който се оказа валиден на всички нива е проблемът с комуникацията с бежанците, произтичащ от езиковата бариера и недостатъчния брой преводачи, към момента. Търсят се добровлци с арабски език.

В координационната среща участваха представители на Регионалната здравна инспекция, РЗОК, ТПП - Стара Загора, Дирекция "Бюро по труда", Дирекция "Социално подпомагане", ОДМВР, БЧК, ОДФ, доброволци.

Поканени бяха, но не присъстваха, представители на Община Стара Загора и на Центровете в с. Баня (Нова Загора) и гр. Харманли.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов