Избрани Новини

Жалби до 16 институции от НФСБ, искат оставката на министър Искра Михайлова

Днес пред Министерството на околната среда и водите бе една от най-горещите точки в страната

Представители на Сдружение “Баненска Буна – 2011″ и членове на НФСБ поискаха оставката на министър Искра Михайлова. Бяха внесени жалби до 16 български институции и заведоха дело в Административен съд – Благоевград срещу изграждането на сметището.

От името на НФСБ Слави Бинев подаде сигнал до Европейската комисия относно закононарушенията, свързани с изграждането на сметището в разложкото село Баня и сезира ръководителите на ред български и европейски институции по случая. Той постави пред европейските институции проблема и по време на заседание на Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на партията. “Това решение за сметище не е дългосрочно, което означава, че ще бъдат пръснати 15 милиона, а проблемът няма да е решен”, заяви евродепутатът от НФСБ Слави Бинев и поясни, че ще се изсекат декари вековна гора в туристически регион, известен с минералните си извори. Тези извори ще бъдат замърсени от това депо. Замърсен ще бъде и приток на река Места, която е основна за големи градове в България и съседна Гърция, каза още Бинев.

Недоволните граждани на протеста бяха категорични, че сметището ще съсипе поминака им – туризма и ще навреди на здравето на местното население. Депото, което ще бъде изградено на метри от последните къщи в селото ще събира отпадъците на четири общини – Якоруда, Белица, Банско и Разлог. Болницата ще се напълни с хора с белодробни заболявания, притеснени бяха жителите на с. Баня.

От сдружението “Баненска буна – 2011″ заявиха още, че решението за строеж на сметището е незаконно, както и че геоложката основа не отговаря на условията за сметище. „Това не е екологичен проблем, а проблем за оцеляването на местното населени. Като народен представител в 40-то НС, нееднократно поставях този проблем пред тогавашния министър на околната среда, забележете пак от ДПС, Джевджет Чакъров. Всички факти сочеха, че подходящото място за депо са мините, но по политически и икономически причини се реши то да бъде в землището на Баня. Днес отново министър на ДПС ще се опита да завърши това дело”, каза председателят на НИЕ Борис Ячев. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов