Избрани Новини

Конски тропот на Тодоровден и в Крупник

Традиционните кушии за Тодоровден са днес от 11:30 часа на поляните край село Крупник

Всяка година през март там десетки стопани водят конете си за традиционните конни състезания. Веднага след литургията в църквата отец Величко ще отслужи водосвет на поляните край селото и ще захрани добитъка. След това са и състезанията, в които жребците ще премерят сила, бързина и грация, съобщават от пресцентъра. Състезанията са традиционно в два тура – надбягване и теглене на каруца с товар. Организаторите, община Симитли и кметство село Крупник са осигурили парични награди за най-бързите коне, за състезанието с теглене на товар наградният фонд е общо над един тон жито, разпределено сред призьорите по заслуги според резултатите от класирането.

И защото тази година кушиите са на връх женския празник 8-ми март, организаторите са осигурили специални индивидуални награди и за дамите, които традиционно участват в конните надбягвания в село Крупник.

Участници тази година ще бъдат само стопани от симитлийска община.

За втора поредна година, за Тодоровден стопани от село Брежани ще изведат кончетата си за празника. Там преди обед ще се съберат в местността Св. Тодор край селото.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)