Избрани Новини

Конче от Полена изтегли 1 тон за 22 секунди

Зрелищните конни надбягвания събраха стотици в публиката на поляните край Крупник

Традиционно на връх Тодоровден край Крупник се събират стотици хора от цялата община за да наблюдават зрелищните състезания с коне, грациозни кобили и магарета.  Традиционно кончетата мериха пъргавина и сили в теглене на тежести. Малки и големи се насладиха на зрелищните състезания.

Отец Величко отслужи светата литургия преди обед, благослови стопаните на чифтокопитните, захраниха животните. След което започнаха зрелищните надбягвания.

В надбягването на скоростна отсечка, тази година най – бързо бе кончето на Петър Николаев Траянов. Всички получиха парични и предметни награди, съобщиха от пресцентъра на Симитли.

В леката категория – теглене на тежести, товар до 640 кг – най –силни и бързи бяха конете на :

1. Емил Заеков от с. Полена, който премина трасето за 12 сек.

2. Стоян Христов – 12 сек. И 35 ст.

3. Емил Заеков – 19 сек и 23 ст.

В леката категория участниците бяха наградени с жито, за 1 място – 5 чувала, 2 място – 4 чувала, 3 място – 2 чувала жито.

Тежка категория – теглене на тежести, товар до 1 тон, най – силно се оказа кончето на Любен от с. Полена, който измина трасето с тежкия товар само за 22 сек и 26 ст.

В тежката категория участниците също бяха наградени с жито.

И тази година фурор сред публиката при надбягването на скоростна отсечка бе Марио от с. Черниче със своето магаре – Барут. С бавна скорост, но с много грация малкото магаренце, приличащо на пони извървя разстоянието от старта до финала. В самото началото, хората се присмяха на магарето, но  за учудване на всички в лека категория – теглене на тежести, товар до 640 кг., магарето Барут което тежи само 160 кг. без да се запъне изтегли тежката каруца тежаща цели 640 кг. Всички бяха възхитени от силата, която показа Барут. За собственика извън класацията бе подготвена и специална парична награда.

„Конни състезания’2014” навръх Тодоровден се организират традиционно от община Симитли. Сред публиката и тази година бяха общинският кмет Апостол Апостолов, кметовете на селата, от които са най-многобройните участници в кушиите- Полена, Крупник и Черниче.

Кушиите на Тодоровден се превръщат в празник не само за стопаните, но и за жителите на близките села. И тази година за празника на поляните не липсваше музика и скара-бира. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)