Избрани Новини

АБВ ще бъде голямата изненада на тези избори

По думите на Първанов референдум, като в Крим, може да се проведе във всяка държава

Такъв референдум, като в Крим, може да се проведе във всяка държава, но не смятам, че в България може да се направи такъв. Това каза президентът на България в периода 2002 – 2012 година Георги Първанов в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия.

Първанов допълни, че няма нищо лошо в това, че външният министър Кристиян Вигенин е отишъл на посещение при българите в Болград, Украйна. Оттам нататък за мен е важно и ние предлагаме българските евродепутати да седнат на една маса и да се разберат за консенсус по три точки – по отношение на санкциите за Русия, по отношение на Южен поток и за консенсус за съдбата на българите в Украйна и евентуалната бежанска вълна, каза още той. Никога не съм симпатизирал на президента Виктор Янукович – обаче не предизвикват симпатии и новите управляващи – те направиха много грешки. Търся вината и в двете страни, без да заемам категорично страна. Това не е наша работа, като съседна страна и с големи интерси, посочи Първанов. По думите му, Крим от гледна точна на етническия състав за него не е изцяло руски, но руското население е доминантно там. Не смятам, че в Европа съществува чиста етническа държава, подчерта той. Според него България не бива да става заложник на сблъсъка между Изтока и Запада – между Русия и Украйна.
По отношение на евроизборите Георги Първанов каза, че АБВ ще участва и има за цел постигане на успешен резултат. За нас е по-важно да се разбере, че АБВ не е еднодневка, формация, която се създава само за евроизборите. На парламентарните избори също може да се участва с коалиция, допълни той. Аз съм този, който като президент е обиколил всички държави, когато България се приготвяше за влизане в ЕС. АБВ е една от проевропейски настроените формация, каза още Георги Първанов.
По думите на Георги Първанов, има сериозни съмнения за това дали някой не го подслушва.
„От правна и формална гледна точка нищо не означава. Такава постановка в Устава на БСП като „самоизключване” няма. А от морална гледна точна няма как да не горчи и да не боли, защото голяма част от живота ми е свързана със социалистическата партия и то през трудния й период“, обясни още той.
„Позицията на АБВ по тези въпроси е изразил най-добре евродепутатът Ивайло Калфин. Само Кисинджър се е изказал по-ясно от него. ЕС носи повече ползи на България и АБВ е една от проевропейски настроените формации“, категоричен е Първанов.
Той допълни и че при разговор с Росица Янакиева станало ясно, че този въпрос никъде не е присъствал.
Намесвайки темата за етническото напрежение в Крим, лидерът на АБВ посочи, че у нас полза от такова имат ДПС и националистическите формации, които взаимно си го създават.
„БСП има нищожна роля в кадровите назначения и това е големият проблем на "Позитано". Ролята й е сведена до това на 5-тото колело. Очевидно, че има кръгове извън партийните централи”, заяви Първанов и посочи името на млад, успял мъж, собственик на медийни империи. Дали някой стои зад него, ще каже някой, който познава детайлите, допълни президентът (2001-2011).
„Има сериозни основания за съмнения дали някой не ме подслушва. Има засечено движение. Спокойно говоря по телефона, защото просто нямам друг избор. Моята електронна поща не е била разбивана, но сайтът на АБВ – да. Данните от нашето разследване сочат, че това е станало от IP-адреси на МС”, обясни Георги Първанов.
АБВ ще бъде голямата изненада на тези избори, заключи Първанов пред водещите на „Здравей, България”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов