Избрани Новини

Първокласниците бяха на преден план в Банско

В Банско се проведе дискусия между кмета на Банско Г. Икономов, директорите на НУ „Св. Паисий Хилендарски”- Н. Бърдарева, СОУ „Неофит Рилски” Ел. Йорданова, Иванка Бонкина - експерт „Образование,” към Общинска администрация - Банско и родителите на децата, които ще бъдат в първи клас през 2014/2015 г. Темата на срещата бе приемът на децата в първи клас и тяхното разпределение.

Общинският образователен експерт г-жа Бонкина изложи законовите параметри, които определят максимално допустимия брой деца в една паралелка  на 22. Право на родителите е да изберат учебно заведение, но не и учител. Децата ще бъдат разпределяни от училищните ръководства на база на приетите от тях критерии. Тя изтъкна необходимостта от съобразяване с разписаните правила и избягване на завишаването на броя на децата с оглед на ефективното протичане на учебния процес.

„Необходимо е да се помисли също и за децата със специални образователни потребности, които успешно се интегрират в училищата и които имат нужда от много грижи и внимание. Трябва да се даде шанс на децата да се обучават в условия, които отговарят  на нормите на българското законодателство. Големите паралелки не създават оптималната образователна среда” изтъкна г-жа Бонкина.

Документите за приемът на деца в първи клас през учебната 2014/2015 година в Община Банско ще се приемат в учебните заведения от 30.05.2014 г. до 27.06.2014 г. Те включват заявление от родителя в комплект с удостоверение за завършената от детето подготвителна група, съобщиха от пресцентъра.

„Провеждането на общинска кампания за приема на деца в първи клас е важен процес. Радващо е, че имаме увеличение на децата, които през есента ще се запишат в първи клас. Техният брой предполага създаването на поне още една паралелка през предстоящата учебна година. Отговорно мога да кажа, че и двете училища разполагат с подготвени и опитни педагози, които ще предоставят отлично начално образование за Вашите деца” подчерта пред родителите кмета Икономов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов