Избрани Новини

Художественият ръководител на ансамбъл „Пирин” се казва Денислав Кехайов

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов представи новия главен художествен ръководител на емблематичния за Благоевград Ансамбъл „Пирин”

Народният певец Денислав Кехайов от днес сменя досегашния ръководител Петър Кръстев. Целта на рокадата е да се активизира художествено-творческата дейност на ансамбъла чрез разработването на нови програми, танци и участия. За възраждането на ансамбъла Денислав Кехайов ще разчита на екип, чиято цел е обединението на танцьорите в общата кауза, съобщават от пресцентъра на общината.

В началото на годината стана ясно, че кметът на общината д-р Атанас Камбитов няма да намали бюджета на Ансамбъл „Пирин”. В същото време на състава се дават широки възможности да увеличи многократно постъпленията си чрез средства от спектакли. За целта е необходимо не само да се обогати програмата на ансамбъла, който през последните години лежи върху стари лаври, но и изграждането на новото му лице да се обляга върху агресивен мениджмънт, съответстващ на днешните реалности. Това е платформата, върху която ще се развиват и другите културни институции, категоричен е кметът Камбитов. Това е  и начинът – чрез разнообразяване на творческия продукт и увеличаване на неговата конкурентноспособност – Благоевград да извърви пътя до европейска столица на културата.

Денислав Кехайов, или както още е известен „Академичният глас на Тракия”, е роден в град Несебър на 26.09.1966 г. Последователно той завършва начална педагогика, музикална педагогика, специализира музикална и театрална драматургия, завършва две магистратури - „вокално-изпълнителско изкуство-народно пеене” и „Артмениджмънт”. Определят го като тракийски певец /над 250 песни, документирани във фонотеката на БНР, БНТ и др/, но той включва в репертоара си и македонски, родопски, градски песни. Майчиният му род е от с. Главан, Старозагорско, а по бащина линия е потомък на бежанци от Егейска Македония /дядо му е от с. Куфалово, а баба му от гр. Енидже Вардар (днес Гяница ), на около 30 км от Солун. Денислав Кехайов има активна певческа дейност, стотици концерти в България и чужбина, много участия във фолклорни програми. Той е бил директор на Обединена общинска школа по изкуствата и Фолклорен ансамбъл “Слънчев бряг” при община Несебър. Награден е от Американския биографичен институт в Северна Каролина с плакет за цялостна дейност в изкуството и е избран за „почетен съвременник” в най-тиражираното издание на института-енциклопедия „Кой, кой е” за 2005 г. Данислав Кехайов е сред основателите на Асоциацията на фолклорните творци и изпълнители в България (учредена през 2006г.), на която е главен секретар.

През януари 2010 в Санкт Петербург, Русия е избран за председател на управителния съвет на международната фолклорна организация за опазване на славянския фолклор „Славянски път”. От есента на 2013 г. член-наблюдател в Българската академия на науките и изкуствата. Бил е радиоводещ, учител по музика, продуцирал е музикални албуми. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)