Избрани Новини

Заради безводието!В Крупник представят система за събиране на дъждовната вода

Информационните екологични срещи-дискусии пристигат и в Симитли

Инициативата "Прозрачни планини" е на фондация "Училище за природа", с. Влахи, община Кресна. Днес от 18:00 часа е насрочена дискусията в село Крупник, община Симитли, на 21-ви март, петък, от 14:00 часа е срещата в град Симитли, в изложбената зала на читалище "Св. Климент Охридски".

Система за събиране на дъждовна вода с капково напояване е част от разработките на „Училище за природа”. Тя е собственоръчно направена и действаща в Училището, което е установено в планинското село Влахи в полите на Пирин планина. Системата е работеща алтернатива на високите разходи за напояване и ползването на питейна вода за същата цел. И приложението й е изключително актуална в години като настоящата, когато валежите са в минимални стойности, а опасенията от безводие и засушаване са основателни, съобщиха от пресцентъра.

Системата за събиране на дъждовна вода и използването й ще бъде представена поетапно сред населението по поречието на Струма. Кампанията е част от инициативата на „Училище за природа”, която е под надслов „прозрачни планини”. И в рамките на тази инициатива се организират информационни екологични срещи-дискусии, стартират от село Илинденци, община Струмяни, след което в списъка са населените места в общините Сандански, Кресна и Симитли.

Целта на срещите е разговор за устойчивото развитие на региона, за екологичните проблеми и възможните им решения. Те са насочени към местните жители, представители на местната власт, неправителствени организации, които искат да научат повече за устойчиво ползване на природните ресурси, възможните решения на екологичните проблеми в региона, ползите и вредите от ВЕЦ, и др. На срещите наред с представянето целите, историята, дейностите и мисията на Училище за природа, екипът на Училището ще сподели и едно възможно решение в борбата със засушаването в региона чрез представяне на собственоръчно направената и действаща в Училището система за събиране на дъждовна вода с капково напояване - работеща алтернатива на високите разходи за напояване и ползването на питейна вода за същата цел. В края на срещата ще се проведат дискусии, на които ще може да бъдат задавани въпроси за актуални теми като защитени територии и настоящото и бъдещото им управление, НАТУРА 2000, пашуване, добив на инертни материали, водоползване, екологичната цена на ВЕЦ-овете на присъстващия екип от еколози, биолози, специалисти и експерти по биоразнообразие и управление на защитени територии.

Фондация „Училище за природата” в село Влахи е екологичен и социален проект, ориентиран към децата, учениците и големите. Това е инициатива с дългосрочен характер, свързана с разработване на посетителски демонстрационен център за приложно природозащитно образование. Целта му е да разпространява идеята и да мотивира младите хора да участват в дейности за опознаване и опазване на околната среда.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов