Избрани Новини

Как и колко често трябва да мием лицето си?

Знаете ли колко често трябва да миете кожата на лицето си?

Ако кожата ни не бъде почиствана достатъчно добре, порите могат да се запушат лесно, но и твърде честото миене може да доведе до неприятни последствия - като сухота и акне. Затова трябва да се уверим, че се грижим правилно за здравето си. Вижте колко често  и с какви продукти трябва да миете лицето си, според типа на вашата кожа.

 

Има няколко правила, които важат за всеки тип кожа:

·        Използвайте хладка вода.

·        Изберете правилната козметика – според нуждите на кожата.

·        Използвайте слънцезащитни продукти – не задължително крем.

·        Ексфолирайте поне веднъж седмично.

 

А ето и каква трябва да бъде грижата за отделните типове кожа:

 

Нормална кожа: Ако сте с нормална кожа, можете да миете лицето сутрин и вечер. Сутрин използвайте леко почистващо средство – като термална вода, а вечер избере гел, който почиства в дълбочина. Инвестирайте в почистващи продукти, които са без съдържание на парабени и сулфари. Така ще бъдете сигурни, че сте направили правилния избор. Можете да екфолирате кожата от 1 до 3 пъти седмично. Ако прецените, че не ви се отделят финансови средства и за ексфолиант, можете да използвате обикновено царевично брашно – не е скъпо и върши чудеса работа.

Мазна кожа: Можете да миете мазната кожа от два до три пъти дневно – сутрин, обед и вечер. Почиствайте лицето с помощта на пияна с олекотена формула, без съдържание на парабени и масла. Използвайте пияната сутрин и вечер, а при необходимост от измиване и на обяд използвайте само вода или тоник при силна нужда от допълнително почистване. В зависимост от степента на омазняване можете да използвате гелове с ексфолираща формула до 4 пъти седмично. Важно е да не прекалявате с почистването, защото рискувате да навредите на кожата си. 

Суха кожа: Повечето хора със суха кожа се опасяват, че честото миене на лицето ще изсуши още повече кожата им. Но специалистите ги съветват, да мият лицата си два пъти на ден. Но е изключително важно почистващото средство да не е агресивно към кожата, както и да няма изсушаващи съставки. Вечер е абсолютно задължително използването на почистващ продукт, но ако чувствате кожата си страшно суха, можете да пропускате сутрешно почистване с козметика и да използвате само хладка вода. Хидратацията също е от голямо значение. А ексфолиация може да се прави 1 до 2 пъти седмично, но с подходящите продукти.

Смесена кожа: Повечето жени имат комбинирана кожа. Това означава, че кожата е мазна на определени места, а на други е нормална или суха. Специалистите препоръчват да се грижите за различните зони по различен начин. Тоест обгрижвайте кожата като два отделни типа. Мийте лицето два пъти дневно, но използвайте измиващ продукт за суха кожа. В зависимост от това, кои са омазнените зони, можете да си позволите да ексфолирате между 1 и 3 пъти седмично. Не нанасяйте тежка козметика върху мазните части на лицето и не използвайте продукти с изсушаващи съставки.

Източник: beu.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов