Избрани Новини

Великото преселение на неврокопчани в Гърция

Голямото преселение на наши тютюнджии от Неврокопския край към Гърция тръгва с пълна сила

Стотици земеделци от община Гърмен ще работят сезонно в южната ни съседка, където ще отглеждат тютюн.

Тази година оттатък границата са увеличени площите на тютюневите ниви и затова гръцки земевладелци обиколиха селищата в Неврокопско в търсене на работна ръка, информира "Стандарт".

"Първите гурбетчии от нашето селище вече са в Гърция. Често заминават и двамата съпрузи, като оставят децата на бабите и дядовците. Възрастните хора се грижат за малчуганите, докато родителите са на гурбет, а селата обезлюдяват", твърди бившият кмет на гърменското село Рибново Мустафа Авдиков.

Договори с работодателите предварително не се подписват, всичко е на мъжка дума. Основната група ще тръгне след месец. Нашите работници ще се трудят по нивите в Северна Гърция, в районите на Катерини и на Солун. Тази година страшно много хора ще изкарват пари в южната ни съседка. Само от Рибново 60-70 семейства ще преминат границата. Родните тютюнджии ще печелят в началото надница между 20 и 30 евро. При брането получават по 1 евро за всяка низа от „зеленото злато".

Има добри берачи, които могат да си докарат надница от 35-40 евро, че дори и 45 евро само за ден. Затова много земеделци от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен ще превиват гръб по нивите в Гърция. Повечето гръцки работодатели осигуряват квартирата на работниците, както закуската и вечерята.

„Проблемът за част от тютюнджиите е, че нямат достатъчно средства, за да купят всичко необходимо и да отглеждат тютюн в родния си край. И отиват да осигурят поминъка си с наемен труд в южната ни съседка", споделя Авдиков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов