Избрани Новини

Въпреки по-високите цени: Бургазлии избират родина пред чужбина за Великден

Бум на заявки за пътувания из България, агенциите готвят нови оферти

Повече от месец преди Великден в Бургас валят заявките за пътувания, но предимно из страната. Това споделят от туристическите агнеции в града. Най-голям брой желаещи се оказва, че има за горските маршрути, включващи старинни манастири и църкви.

Специално за Възкресение Христово все повече бургазлии избират да пътуват из страната, което наложи да включим нови маршрути и дестинации в България, споделя собственичката на туристическа агенция Златина Илиева. По думите й, голяма част от семействата са избрали за празника организирани пътувания в Стара Планина. Не са малко и тези съграждани, които са ползвали услугите на туристическата фирма за резервации по ски курортите за Великден.

„Предложенията на хотелите в страната за празниците, всъщност много често излизат по-скъпо на хората, отколкото тези до Гърция, Турция, Румъния, но въпреки това ми прави впечатление, че пътуванията  из България се предпочитат”, допълва г-жа Илиева.

Екскурзията, която включва повече от обичайния религиозен туризъм е тази до Румъния. За нея имало много записвания, тъй като през 2014-та датата за отбелязване на Възкресение Христово за католици и православни съвпада. Този тип предложения са на цена от 200 лева, за тридневен престой в 4-звезден хотел. Включват две нощувки в Синая, с обиколки и празнична церемония в най-големия манастир край града, има и посещение на замъците. Населението там е силно религиозно, което ставало причина за ежегодния интерес към дестинацията.

Има и такива съграждани, които избират своето собствено кътче на спокойствие. Сред предпочитаните от местните адвокати, бизнесмени и политици са град Котел и село Ичера. Спокойните местенца, с китна природа и чист въздух са желани за вдигането на ваканционен билдинг.

Традиционно великденската обиколка за жителите на Югоизточна България включва двудневни и тредневни пътувания за по-малко от 200 лв. до Охрид. Другите оферти за Македония, които вече се приемат от агенциите са за пътуване с маршрут Струга, Струмица, Скопие, с престой в четиризвездни хотели на цена от 480 лв. Другата търсена като „топъл хляб” екскурзия е еднодневната, точно навръх празника до  Македония, но само с посещение на Осоговския манстир, с включен обяд в село Тимчевски. Причината, е че цената й е 55 лв.

От туристическите агенции се оплакват, че с все по-често през последните години хората се насочвали към самостоятелно планиране на пътуванията. „Всеки, който ползва компютър тръгва сам да си планира почивките -  кратките пътувания, от самолета, до хотела и нощните заведения, които иска да посети”, споделя Илияна Тодорова от местна тур агенция.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов