Избрани Новини

Инвестиция!70 милиона за 7 години в Сандански

Близо 70 милиона лева като цяло по всички оперативни програми е спечелила общинската администрация в Сандански за последните 7 години

6 милиона лева безвъзмездна финансова подкрепа от европейските структурни и кохезионни фондове влага община Сандански, за да направи видими и досъпни за туристите археологическите богатства, върху които лежи съвременният град.

Работата по проекта за изграждане и развитие на цялостна културно-историческа и туристическа атракция – „Археологически парк – Сандански“, включва сложни инфраструктурни възстановителни и укрепителни работи, реставрационни дейности, както и маркетинг на туристическата дестинация и се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013г. В това се убедиха експертите на Областния информационен център в Благоевград при посещението си на място на обекта.

С други близо 5 милиона, отново по същата програма, е рехабилитиран пътят, който улеснява достъпа на хилядите туристи и вярващи до един от най-значимите туристически обекти на културно-религиозния туризъм не само в регионален, но и в национален мащаб – Роженския манастир. Успешно е приключен и проект за модернизиране на болницата „Свети врач“ в града за над 3 милиона и половина лева.

Близо 70 милиона лева като цяло по всички оперативни програми е спечелила общинската администрация в Сандански за последните 7 години, като 13 милиона от тях са реално изплатени по вече приключилите проекти, показват данните на ИСУН. Някои от проектите все още продължават, като например проектът за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и разширение на ВиК мрежата за над 51 милиона лева по Оперативна програма „Околна среда“.

За да се използват пълноценно уникалните минерални води и климат на района, Общината е вложила около 3 милиона лв., привлечени по линия на европейското териториално сътрудничество с Гърция в проект за цялостна реконструкция и реновиране на съществуващия спортен интернат, като го е превърнала в модерен екокампус, който има всички необходими условия за да обслужва деца и младежи със специални потребности от целия трансграничния регион.

Не само за публичната инфраструктура и за облагородяване на градската среда са използвани европейските средства в община Сандански. Близо 2 милиона са изплатени на бизнеса за технологична модернизация, въвеждане на международни стандарти и повишаване квалификацията на заетите по програмите „Конкурентоспособност“ и „Развитие на човешките ресурси“. Активен помощник на фирмите от района за успешното изпълнение на европейските им проекти е местният Бизнес-информационен и консултантски център – Сандански.

Училищата в Община Сандански също работят по европейски проекти. Земеделската гимназия „Климент Тимирязев“  има 5 успешно приключени проекта на обща стойност близо 500 000лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Проектите са за доближаване на обучението в училище до изискванията на пазара на труда, за активно включване в образователния процес на групите в неравностойно положение, за улесняване на достъпа до качествено образование и интеграция на децата от етническите малцинства и др.

Освен по Оперативните програми, в община Сандански ползват средства и по Програмата за развитие на селските райони. С близо 5-те милиона, предоставени от тази програма е извършена реконструкция на водопроводната мрежа в селата Дамяница, Ново Делчево, Стожа и Петрово. Местната инициативна група (МИГ) – Сандански  предоставя допълнително около 4 милиона за проекти на местния бизнес, неправителствени организации и отделни земеделски производители.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов