Избрани Новини

Пловдивчани се притесниха: Крият данни за радиацията в града

Мисия Пловдив

17-03-2014, 16:55

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Експерти: Спокойно, показателите са в норма!

Няма никакви отклонения в радиационния фон над Пловдив, заявиха за Plovdivutre.bg от Регионалната лаборатория към Главна дирекция "Лабораторно-аналитична дейност". Няма повод за притеснения, показателите са в норма, категорични бяха експертите.

Повод за репортерската ни проверка стана сигнал на гражданин, който твърди, че Пловдив е градът с едни от най-високите стойности що се отнася до мощността на дозата наногрей на час, публикувани в ежедневния бюлетин за радиационния фон над страната.

Оказа се, че в интернет е пълно с подобни реакции на хора по въпроса, като в някои форуми дори се твърди, че не се съобщават реални данни на хората. Други стигат още по-далеч, обявявайки, че преди таблото, което показва основните метеорологични стойности пред общината в Пловдив е отчитало и радиационния фон, но след силното земетресение и цунами в Япония през 2011 година, предизвикали авария в ядрената централа във Фукушима, тези данни мистериозно са изчезнали от там.

Истината е, че фонът не е променен, след Чернобил държавата е финансирала тези сонди във всички големи областни центрове и тази информация отива директно в Агенцията по ядрено регулиране и се следи непрекъснато. Целта е да се вижда преноса на такива частици, обясниха от регионалната лаборатория в Пловдив. Оттам уточниха, че тези данни представят нивото на радионуклеидите във въздуха, като то се влияе и от изпаренията на радон от почвата, на която се намира населеното място. Това се вижда и в таблицата на Изпълнителната агенция по околна среда, откъдето става ясно, че стойността е най-висока на връх Ботев. 

Стойностите се повишават и при наличието на бури, тъй като тогава става пренос на тези радионуклеиди. Според специалистите, това са напълно нормални процеси и не бива да будят тревога. Относно притесненията на някои, че властите крият данните от измерванията, експертите бяха категорични, че това на практика е невъзможно. След Фукушима стриктно се е следяло състоянието на въздуха, почвата и водите и не е забелязано каквото и да е отклонение в нормите. Еколозите уверяват всички, че тази информация няма как да бъде скрита от населението, защото подобни данни постъпват и от европейските агенции, където също има автоматични станции, които отчитат всички показатели.

Тези показатели се следят от много места и в наши дни подобни данни не могат да бъдат скрити, коментира на свой ред и шефът на дирекция "Екология и управление на отпадъците" на община Пловдив д-р Стефан Шилев.

Таблото в центъра е по проект на общината, но то никога не е показвало състоянието на радиационния фон в центъра на града. Таблото съществува от 2004, то е част от изградена местна система за наблюдение на въздуха, която включва различни модули от РИОСВ-Пловдив и НИМХ, като информацията от тези институции се събира и показва на него. Целият този проект е реализиран с финансов ресурс на общината, уточниха от дирекция "Екология и управление на отпадъците".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов