Избрани Новини

Променят дизайна на монетата от 1 британски паунд

Нововъведението ще се казва Гидеон и за неговата изработка ще използва специална боя, която е по-трудна за фалшифициране

На британците скоро ще им се наложи да се разделят с монетите си от по 1 паунд. Те ще бъдат заменени от нови такива, които ще имат 12 страни, а няма да бъдат кръгли. Промяната се прави, за да може паричната единица да е по-трудна за фалшифициране, пише британският вестник „Сън”.

Сегашният паунд е в обращение от 1983 г. Формата му е кръгла. Според някои изчисления към днешна дата 45 млн. фалшиви монети с този номинал се използват от британците.

Досегашната монета от 1 паунд

Нововъведението ще се казва Гидеон и за неговата изработка ще използва специална боя, която е по-трудна за фалшифициране. Освен това платежното средство ще бъде боядисано в два цвята. Източник от британския трезор коментира: „Времето да прати досегашния паунд в историята и да го заменим с най-сигурната монета в света е настъпило”.

Очаква се промяната да бъде направена през 2017 г. За момента едно е сигурно - ликът на кралицата ще краси предната част. Очаква се да бъде обявена публична надпревара за това какво да бъде изобразено на задната част.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов