Избрани Новини

"Концлагерът Трикери" събра десетки в Благоевград

Благоевград Лайф

19-03-2014, 18:42

Снимка:

Пресцентър ВМРО

Автор:

BlagoevgradUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прожектират "Концлагерът Трикери" в Благоевград

Документалният филм „Концлагерът Трикери” бе представен в препълнената зала номер 5 на Община Благоевград

Филмът е дело на Георги Дракалиев от ВМРО – Бургас и разказва за жестокия погром от страна на гръцката армия над българското население в Солун през юни 1913 г. и насилственото депортиране на хиляди български войници и цивилни на гръцкия остров Трикери.

Георги Дракалиев е потомък на българи от Беломорието и е направил този филм по повод 100-годишнината от Междусъюзническата война. Филмът е свидетелство за неимоверните жестокости и геноцид, на които е подложено българското население в Солун през 1913 г.

На представянето на филма присъства и общинският председател на “България без цензура” адвокат Йорданка Стойчева – по покана на коалиционните партньори от ВМРО.

На остров Трикери хората са оставени без вода, храна и медицинска помощ . Хиляди умират. Тук всичко напомня за трагедията в Батак – от копаните на ръце кладенци за прясна вода до хилядите незнайни гробове на нашите съотечественици.

Филмът е заснет с помощта на фондация „ВМРО”, както и със съдействието на структурите на ВМРО в Бургас и Стара Загора. В екипа на Георги Дракалиев са още операторът и монтажист Иво Вартанян, преводачът Георги Петков и дикторът Красимир Калудов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов