Избрани Новини

Две изложби за пролетните празници в Кюстендил

Две изложби по случай предстоящите пролетни празници на Кюстендил открива Регионалният исторически музей вчера и днес

Експозицията „Пътят: време без граници" показва резултатите от спасителните археологически разкопки по трасето на автомагистрала „Струма”, Лот 1, направени от екипи на музеите в Перник, Кюстендил и Дупница през 2012 г., съобщават от културната институция.

Тя представя находки от три големи археологически обекта: тракийски некропол от X-IV в. пр. Хр. между селата Дрен (община Радомир) и Делян (община Дупница), могила в м. „Трите могили” и селищна структура от късноантичната епоха (втора половина на III в. – първа половина на V в.) в м. „Артъчки егрек” край село Дяково, Дупнишко.

Ръководители на обектите са съответно Филип Михайлов, Лидия Стайкова-Александрова и ас. Румен Спасов.

 След представянето на изложба в Дупница и Перник през 2013 г. тя ще бъде експонирана в изложбената зала на джамия „Ахмед бей” в Кюстендил.

Втората изложба е гостуваща на Регионалния исторически музей в Благоевград и е на тема “Игри и играчки през вековете”. Тя представя най-различни видове игри и играчки – състезателни за развитие на духа и тялото, образователни – за развитие на ума и развлекателни – за запълване на свободното време.

Проследяването на игрите назад във времето с помощта на материали открити при археологически разкопки паказва, че голяма част от тях възникват още в праисторически времена, като в продължение на 8 000 г. до днес търпят развитие и се усложняват постепенно. Игрите разкриват и една безписмена традиция, предавана от поколение на поколение сред децата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)