Избрани Новини

Колко европари получи Разлог от 2007 година до сега?

Близо 32 милиона лв. европейски средства са привлечени в Община Разлог само по Оперативните програми за последните 7 години, като почти една трета от тях (9 619 477 лв.) вече са реално изплатени на общината, 6 фирми, 3 училища и 6 неправителствени организации. Това показват данните на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН).

Сред тях, като най-успешни, се открояват проектите по Оперативна програма „Регионално развитие". От всички 5 сключени договора по тази програма, 4 вече са приключени и всички договорени средства от близо 3 милиона лева са разплатени без никакви финансови корекции. Средствата са вложени за прилагане на мерки за енергийна ефективност в 2 детски градини в града, за укрепване на свлачище в село Елешница, за реконструкция на туристически обект, изграждане на воден атракцион и посетителски информационен център в с. Баня, както и за модернизиране на помещенията и оборудване с високотехнологична апаратура на МБАЛ Разлог.

„След временно прекъсване, наскоро беше възобновена работата по най-големия ни и сложен инфраструктурен проект - този за изграждане на регионално депо за отпадъци по Оперативна програма „Околна среда", сподели на срещата с експертите от Областен информационен център - Благоевград, Венета Нанева, началник-отдел „Евроинтеграция" в общинската администрация.

Като добра възможност за привличане на инвестиции в общината, Нанева определи Програмата за развитие на селските райони. Близо 17 милиона лева безвъзмездни средства са успели да инвестират в Разлог по тази програма за подобряване на уличната мрежа в селата, за изграждане на нов стадион в с. Годлево, открита многофункционална спортна площадка в училището в с. Баня и др. Допълнителни 3 милиона осигурява и „МИГ - Разлог" по сключените 18 договора за изпълнение на стратегията за местно развитие по подхода „Лидер".

Не по-малко важни за Разлог са и проектите в социалната сфера, осъществени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". 746 491 лв. са вложени по проекти за интегриране на представители на уязвими групи на пазара на труда, за грижа за самотни и болни хора в семейна среда, за подобряване на условията в училище и превръщането му в по-привлекателно място за децата.

Повечето от проектите на бизнеса са също по ОП „Развитие на човешките ресурси". Само два на обща стойност 675 094 са по ОП „Конкурентоспособност", като единият е за въвеждане на международни стандарти, а другият е по актуалната в момента схема „Енергийна ефективност и зелена икономика".

В община Разлог работят успешно и по два проекта по хоризонтални европейски програми, финансирани и управлявани директно от Брюксел, които дават възможност на експертите да осъществят контакти и да споделят опит с партньори от 11 други европейски страни. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов