Избрани Новини

Дават Закона за лекарствата в хуманната медицина на КС

Недопустимо е да съществува такъв текст в държава-членка на Европейския съюз

ГЕРБ дават на Конституционния съд Закона за лекарствата в хуманната медицина. Става въпрос за задължението на търговците на едро да подават уведомление до изпълнителната агенция за всеки износ на медикамент от страната.

"Този член, освен че поставя условия пред търговците на едро за това, че трябва да уведомят Изпълнителната агенция по лекарства какъв износ ще правят, поставя условия и изпълнителният директор на агенцията еднолично, да им разреши или да им откаже. Считаме, че това е противоконституционен текст, считаме, че и мотивите за ветото, които президентът беше изразил и с които управляващото мнозинство не се съобразиха, е редно да бъдат чути още веднъж и по тях да се произнесе Конституционният съд", заяви по време на брифинг народният представител Десислава Атанасова.

За нас е недопустимо да съществува такъв текст в държава-членка на Европейския съюз. Считаме, че този текст не само нарушава член 19 от Българската Конституция за равни права на всички стопански субекти, но и нарушава член 36 от Договора за функциониране на Европейския съюз, каза още тя.
От ГЕРБ разкритикуваха и здравния министър д-р Таня Андреева заради намеренията й да закрие Националният съвет за цени и реимбусиране.

Атанасова посочи, че Националният съвет е постигнал намаляване на над 850 лекарствени продукта и за една година функциониране е спестил 27 млн. лева на НЗОК.
От партията се опасяват от липса на средства в здравната система след средата на годината.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов