Избрани Новини

Нови експертизи бавят делото за взривовете край „Петолъчката"

Експертите по делото в конфликт на интереси

Ямболският районен съд даде ход на делото за експлозията в базата на „Берета трейдинг" край пътен възел „Петолъчката". При взрива в складове на фирмата на 5 юни 2012 г. загинаха трима души и бяха ранени 18. Бяха нанесени щети за около 65 милиона лева.

"Искането и назначаването на нови експертизи ще забавят съдебния процес. Трябва да бъдат привлечени три нови вещи лица, тъй като се оказа, че извършилите комплексната експертиза са били в конфликт на интереси. От страна на защитата е поискана и криминалистична експертиза, тъй като точно чрез нея ще се установи каква бойна част е била взривена и е предизвикала експлозията", обясни адвокат Ивета Анадолска, цитирана от БНР.

По думите й така наречената сива бойна част е снимана от един от работник. „Какво е гръмнало се установява от тази снимка и какво е написано на бойната част ще се установи от тази криминалистична експертиза и едва след това техническата може да каже дали това е бойната част, която фигурира в обвинителния акт", допълни адвокатката.

Съпругата на загиналия при взрива Станимир Костов - Ирен Костова не скри притеснението си за изхода на процеса. „Просто не мога да разбера как в България няма един човек, който да не е свързан дали с Министерство на отбраната, дали с фирмите, и който да може да каже защо гръмнаха горе и трима човека си отидоха от този свят", недоумява жената.

Обвиняеми по делото са собственикът на фирмата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. Те са обвинени, че не са спазени изискванията за работа с взривни вещества и така се е стигнало до експлозията. Делото се гледа при закрити врата, заради риска от разгласяване на държавна тайна.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов