Избрани Новини

Председателят на ОбС: Възможно ли е юрист да нарушава закона

Мисия Бургас

25-03-2014, 14:09

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Не 1000, но 700-800 лв. е логично да получават общинските съветници

Според Луков искането на БСП за "арест" на коли от паяка е незаконно

Няма как да да бъде одобрна докладната записка на съветниците от БСП, тъй като тяхното искане за отмяна на заплащането за освобождаване на репатрираните автомобили е неприемливо по Закон. Той не е измислен нито от община Бургас, нито от ГЕРБ. Това са решения на държавата - заплаща се не такса за вдигнатия автомобил, а разходите зе неговото репатриране, за да може той да бъде върнат на собствениците. Това каза по време на днешната сесия, председателят на Общинския съвет в Бургас - Константин Луков.

Той коментира, входираната за пореден път докладна от съветниците от БСП за премахване на задължителната такса при освобождаване на автомобилите от паркингите за репатрирани автомобили. Според Луков, водачът на групата адвокат Евгени Мосинов би следвало да е запознат със законовата уредба и да не прави подобно предложение, което гарантирано ще падне.

По сега действащата наредба на общинския съвет, репатрираните от „паяка" автомобили се задържат в наказателния паркинг, докато водачът или собственикът не заплати стойността на преместването им. Сумата варира от 30 до 60 лв. в зависимост от мястото, от което е вдигнат автомобила. Изисква се плащане веднага на място на сумата за репатриране. Докато глобите се заплащат допълнително след връчване на акт и наказателно постановление. Така се получава, че ако водачът или собственикът нямат пари в брой в себе си, не могат да си получат автомобила. Честа практика е автомобилите да се задължат с дни в паркинга, за което се заплаща и допълнителна такса. Според лидера на червените съветници Евгений Мосинов подобна практика няма никакво законово основание. Преместването на неправилно паркиралия автомобил има характер на принудителна мярка, която цели да отстрани последиците от извършено нарушение. Този ефект се постига с вдигането на автомобила от мястото, където е неправилно паркиран.

След това общината няма основание да задържа автомобила в наказателния паркинг, при положение, че е поискан от собственика му.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов