Избрани Новини

Наследници на тракийските бежанци и офицери: Пазим родовата памет

Мисия Пловдив

27-03-2014, 11:31

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Отбелязаха Деня на Тракия

Наследници на бежанците от Беломорска и  Източна Тракия, членове на Тракийското дружество "Войвода Руси Славов", на читалище "Тракия-Пловдив 2008" и офицери от резерва препълниха залата на Военния клуб за  Деня на Тракия и 101 години от победата на Втора българска армия при Одрин.

Преди това те отдадоха почит на загиналите и поднесоха цветя и венци пред паметника на Гюро Михайлов до Военния клуб.

 Това е ден за прослава, гордост и памет пред подвига на българските войни, паднали из тракийските полета, пред хилядите българи бежанци, жертви на разорение, намерили подслон в пределите на България, но запазили своята родова памет. 26 март е една от най-светлите и паметни дати от нашата история и героична страница от българската нова летопис и нека днес се поздравим с нея, посочи доц. д-р Георги Йорданов, председател на тракийското дружество "Войвода Руси Славов" в Пловдив.

 Наследник но Войводата Руси Славов, той пожела на тракийци да са здрави, все така будни и да продължат да пазят родовата памет.

На 26 март 1913 година Българската армия превзема Одринската крепост. Победата в битката донася свободата на тракийските българи. По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява: "Офицери, подофицери и войници ... вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин."

101 години по-късно, български офицери припомниха славната страница от българската история пред препълнената зала на Военния клуб в Пловдив. Ръководството на СОСЗР връчи дипломи на заслужили български офицери от резерва.  



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов