Избрани Новини

В Симитли обсъждаха климатичните проблеми

Днес бе проведена среща във връзка с наскоро започнал проект на екологичното сдружение “За Земята“, фондация “Екообщност“ и швейцарските им партньори от Хелветас Суис Интеркорперейшън – “ Климатът зависи от нас” – засилване на гражданското съзнание и участие по отношение на проблемите, свързани с климатичните промени, в училища и местни общности в Западна България.

Срещата бе проведена в община Симитли с експерти от  общинска администрация в съответните сфери.

Специалистите от фондацията споделиха, че инициативата им е двугодишна и запознаха участниците с основни дейности.

Ще бъдат проучени практики по места в бита и производството в областите земеделие, гори, водни ресурси, управление на отпадъците, енергийни източници и енергопотребление.

Разработка на препоръки и добри примери за промяна на вредни за климата битови и производствени практики, както и популяризирането на икономическата и екологична полза от добрите примери, с помощта на експерти в тези области.

Обществени срещи за обсъждане на проблеми в областта на земеделието, горите, водите, енергията, отпадъците, които имат отношение към живота на хората и местната икономика.

Практическа работа с младежи и училища от Северозападна и Югозападна България по въпросите на климата – малкият принос на всеки от нас в ежедневието на промяната, игри и наблюдения по места за недобри практики и творчески младежки дейности за промяна към по - благоприятни за климата навици.

Конкурс за най- добри идеи, които биха провокирали хората по места да се замислят и променят разбирането си за климатичните промени и за взаимовръзката между човешката дейност и природата.

Дейностите ще се провеждат на територията на 7 общини в Северозападна и Югозападна България -  Брезник, Годеч, Сливница, Трън, Кресна, Симитли, Струмяни и са насочени и отворени за участие на специалисти от общинска администрация, други общински и регионални институции, младежи, учители, ученици, фермери и бизнес, активни граждани и други.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов