Избрани Новини

Много желаещи!В Благоевград не се разбраха кой да оглави РИК

По покана на областния управител Муса Палев и във връзка с Решение №7-ЕП на ЦИК, днес в Конферентната зала на Областна администрация Благоевград се проведоха консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия.

В консултациите участваха парламентарно представените партии и коалиции – ПП „ГЕРБ” чрез г-н Йордан Андонов, КП „Коалиция за България” чрез областния председател на БСП г-н Юлиян Гошев, ПП „ДПС”, представена от областния председател на партията г-н Ведат Хюсеин и г-н Ариф Мустакли, ПП „АТАКА” представена от г-н Илиан Тодоров и партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени – ПП „НДСВ” чрез г-жа Светлана Хаджиева и КП „Синята коалиция” чрез г-н Калоян Хаджийски

Тъй като Благоевградски избирателен район има 11 мандата, броят на членовете на РИК е 17, при запазено съотношение на парламентарното представителство. Според него, ГЕРБ има 7 членове в РИК, Коалиция за България – 6, ДПС и Атака по 1, извънпарламентарно представените, но със свои депутати в настоящия Европейски парламент – НДСВ и Синя коалиция – също по 1.

Предложените кандидатури за членове на РИК от ГЕРБ са: Елиана Спасова, Мартин Лалев, Елена Панчева, Мартин Бусаров, Димитър Колев, Маргарита Тодорова и Васил Стоянов.

Членове на РИК от Коалиция за България ще бъдат: Йордан Симонски, Бойка Юсева, Илия Милев, Мария Стойнева, Иван Михайлов, Стоян Христов и Веселка Георгиева.

От ДПС в РИК влизат Асие Гадирова, която ще бъде секретар на комисията, и Искрен Шишков.

Представителите на Атака са Янко Иванов, който ще заеме едно от зам.председателските места и Васил Дичев.

НДСВ предложи Красимира Тагарева, а Синята коалиция – Анна Бистричка.

На консултациите при областния управител не можа да се постигне съгласие кой да оглави РИК Благоевград – предложената от ГЕРБ и подкрепена от Синята коалиция Елиана Спасова или предложения от Коалиция за България Йордан Симонски. И двете кандидатури бяха подкрепени със солидни аргументи в полза на качествата на кандидатите и с политически основания за претенциите, но до решение не се стигна

При подобни казуси, законът предвижда ЦИК да определи разпределението на двете ръководни позиции в Районната избирателна комисия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов