Избрани Новини

Учителка от Благоевград с последно предупреждение-ударила ученик по гърба

Учителката в Осмо СОУ „Арсени Костенцев“ Савка Даракчиева е с „предупреждение за уволнение“ заради „макаренковски“ подход към ученици

Дисциплинарното наказание й е наложено от директора Сергей Биров след жалба на баща на третокласник. Стефан Тумбев се оплакал, че в часа по музика на 4-ти ноември миналата година синът му Юлиян не успял да прочете нота и учителката го ударила с ръка по гърба. За проверка на твърденията на родителя школският директор назначил комисия, която изискала писмени обяснения от началната учителка. В резултат на 28 ноември Сергей Биров подписал заповед за дисциплинарно наказание на Савка Даракчиева, която тя обжалва в съда, пише в. „Струма“.

Учителката иска отмяна на дисциплинарното наказание с мотива, че е неправилно определено по тежест. Тя оспорва процедурата и твърди, че била лишена от възможността да се запознае с констатациите на комисията, а заповедта за наказание била немотивирана. Директорът Сергей Биров е изпратил писмен отговор до съда, в който посочва, че дисциплинарното наказание е наложено въз основа на процедурата, при която са спазени правилата на Кодекса на труда и правилника за дейността на училището, и са събрани необходимите доказателства.

Срещу учителката имало множество жалби за неадекватно поведение, отправяне на обидни думи към децата и саморазправа с тях. За пример са посочени няколко жалби. Едната е на Славянка Димитрова от януари 2013 г., майка на близничките Симона и Славина от 3-ти клас, по която е била сезирана етичната комисия. През април същата година имало жалба от Ваня Нусторова за това, че дъщеря й Елица, ученичка в 4-ти клас, не иска да влиза в часовете по музика и физкултура, тъй като била наказвана от г-жа Даракчиева да събира хартиите по двора. Твърденията на майката били проверени и потвърдени от сформираната и по този случай комисия, както било направено и с последната жалба на родителя Стефан Тумбев.

Дали дисциплинарното наказание е законосъобразно, ще прецени съдията, който предстои да гледа трудовия спор. Савка Даракчиева е пред пенсиониране, като повечето от учителския си стаж е натрупала в Осмо СОУ, където е назначена на безсрочен трудов договор през 1987 г.

Даракчиева има опит и от съдебните зали, тъй като два пъти е била уволнявана от директора, а след това възстановявана от магистратите. За първи път била уволнена в края на 2007 г. с мотив съкращаване на щата, но след две години процеси в Районен и Окръжен съд е възстановена на работното си място. Тя била уволнена повторно на 3 декември 2009 г. с мотива, че не се е явила 3 дни на работа, т.е. заради самоотлъчка. Тогава учителката подава жалба в Регионалния инспекторат, тъй като твърди, че това не е вярно, и завежда второто си дело срещу уволнителната заповед, което отново печели.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов