Избрани Новини

Френското правителство подаде оставка след разгрома на местните избори

Лявата партия на президента Олан загуби контрола на 156 големи града, за сметка на успеха на опозиционния десен Съюз

Френският министър-председател Жан-Марк Еро подаде оставка, след като неговата Социалистическа партия преживя безпрецедентен провал на вчерашните местни избори. Това предаде агенция „Блумбърг”, цитирайки Le Monde.

Президентът Франсоа Олан излезе с обръщение към нацията, излъчено в 20:00 часа местно време (19:00 часа българско), в което съобщи, че досегашният вътрешен министър Манюел Валс ще е новият премиер на страната.

Валс, бивш кмет с испански произход, ще замени Еро, който стоеше начело на правителството от изборите през май 2012 г. насам. Със своята твърда ръка спрямо престъпността вече бившият вътрешен министър е един от най-популярните френски министри въобще. Той ще ръководи кабинета на страната във време, когато тя се бори с рекордно висока безработица, за да поеме кормилото на една икономика с едва доловими признаци на живот през последните две години.

На втория тур от местния вот във Франция Социалистическата партия на президента загуби контрола над рекордните 151 града с население над 10 000 души. Същевременно десният опозиционен Съюз на народното движение на Жан-Франсоа Копе печели управлението на 146 от по-големите градове. Тези резултати поставят под голям натиска Олан, който е най-малко популярният държавен глава на страната от поне 1958 г. насам.

Това става на фона на данните, които отчитат невижданите 3 000 000 души без работа в нейните граници.

"Жан-Марк Еро може и да не е единственият отговорен за това, но дойде времето за „шоково лечение”, заяви депутатът социалист Жулиен Дрей по радио Europe 1. "Дойде времето да се даде един нов профил на правителството”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов