Избрани Новини

Предстоящият евровот като тест на няколко нива

Андрей Ковачев очаква България да успее да навакса изоставянето в икономическата сфера до края на този програмен период

Европейските избори тази година ще бъдат много сериозен тест и сблъсък на няколко нива – едното е тези, които искат по-силен, интегриран политически, икономически и финансово Европейски съюз, и от друга страна тези, които искат обратно – да се върнем крачка назад и да ренационализираме политиките, като се върнат компетенции към националните държави. Това каза на пресконференция евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, предаде „Фокус“. Според него навсякъде из Стария континет има популистки партии, които не желаят по-нататъшната интеграция на Европа на политическо ниво.

През  мандата си като евродепутат първата цел, по която Ковачев е работил, е възстановяване на доверието на европейските институции, че България е надежден и активен член на ЕС. Той подчерта: „Дефицитът, с който влязохме в ЕС, не е само в съдебната система и корупцията, но преди всичко в нашия жизнен стандарт, в това, че имаме какво да наваксваме по отношение на инвестиции в малки и средни предприятия, регионално развитие, повишаване на доходите на хората”.

Ковачев обясни, че е бил част от Комисията по регионално развитие. Той добави: „Нашата надежда е, че на края на този програмен период България ще успее да навакса изоставянето в икономическата сфера и жизненият стандарт ще стане съизмерим поне със средния за Централна Европа”.
Друг акцент от работата му е било преодоляване на неравенството до достъпа до качествено здравеопазване в ЕС. „Направих няколко събития заедно със заинтересовани страни, пациентски организации, лекари, сестри, техните европейските организации и политици с желание комисията да почне да работи по този въпрос. Всеки европейски гражданин трябва да има достъп до иновативно здравеопазване”, каза още евродепутатът.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов