Избрани Новини

ВиК-Перник иска 3 млн. лв. кредит

Дружеството има несъбрани вземания за 10 млн. лв., 92 на сто от тях са неиздължени от населението

ВиК-Перник иска кредит от 3 млн. лв., съобщи управителят на дружеството Камен Каменов на заседание на Общинския съвет. Средствата са необходими като оборотни, защото водоснабдителното предприятие има натрупани задължения в размер на 7 млн. лв.,  при 8 млн. лв. годишен оборот.

Ако не се разплатим поне частично, сметките ни ще бъдат блокирани и е застрашено водоподаването, мотивира се Каменов.

Дружеството има несъбрани вземания за 10 млн. лв., 92 на сто от тях са неиздължени от населението, съобщи също Каменов. Всеки трети не плаща отребената вода. Дружеството завежда ежегодно по 2 000 съдебни дела. Вземанията са натрупани за 10-годишен период, информира БТА.

Предприятието се оказва декапитализирано, което е изключително тревожно, коментира кметът Росица Янакиева. Загубите на вода по мрежата са 82%. Янакиева посочи, че общината постоянно прави инвестиции, възлизащи на милиони левове и ги предоставя за стопанисване на "ВиК". Тя призова общинските съветници да търсят начини за по-добро управление на собствеността на предприятието.

Общинският съвет задължи представителя на общината Росен Симеонов на предстоящото Общо събрание на дружеството на 10 април да направи предложение от евентуалния бъдещ кредит да бъдат предвидени средства за подмяна на водопровода в централната градска част на Перник. Тя в момента се реконструира по европейски проект и след това съгласно условията на проекта пет години не трябва да бъде разкопавана.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов