Избрани Новини

14 преподаватели от ЮЗУ представиха 27 свои творби в столицата

14 преподаватели от катедрата "Изобразително изкуство" на Югозападен университет "Неофит Рилски" участват с 27 свои творби в първата от серията изложби на академичен проект "Изкуството в действие" на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Изложбата застъпва различни техники и експерименти, и е концептуална разработка на ръководителя на катедрата проф. Георги Драчев. Сред авторите, чието творчество може да бъде разгледано до 2 май в галерията на Палатата са: Георги Драчев, Емил Куков, Евгени Кузманов, Христо Шапкарев, Димитър Костадинов, Атанас Дафинов, Здравка Лисийска, Анна Покровнишка, Огнян Георгиев, Румен Дешев, Ивайло Попов, Йордан Йорданов, Ралица Игнатова, Диана Захариева.

Идеята на новата национална инициатива бе представена лично от председателя на БТПП - Цветан Симеонов и уважена, и подкрепена с лично присъствие от ректора на Югозападния университет - проф.  д.н. Иван Мирчев. Двамата дадоха старт на "Изкуството в действие" като прерязаха символична лента и си стиснаха ръцете с обещанието пред обществеността и медиите да подпомагат активно утвърждаването на нови позитивни артценности. В мега проекта Югозападния университет ще участва с 6 големи изложби, множество пърформънси, модни ревюта и специални събития, които ще бъдат обявени допълнително в културен календар. Ще си партнира с Нов български университет, който ще има еквивалентен брой участия и същата подкрепа да покаже най-добите творби на своите творци.

Арт Виза България - медиа и галерия е автор, медиатор и координатор на проекта за нова динамична визуализация на академично изкуство.

Събитието бе заснето от най-добрите оператори на Факултета по изкуствата в благоевградския университет и скоро ще имаме и кратък филм - отзвук за началото на изкуството в действие.

Общо на 12 изложби академично изкуство в действие под надслов - "Модерно изкуство за модерни хора!", всяка с продължителност 1 месец, ще бъде домакин БТПП. Ще рекламира българското изкуство и  младите творци на България, които в условията на криза създават  естетиката и уюта на новото време. Амбицията на най-голямата работодателска организация на България - БТПП да бъде сцена за съвременното изкуство и да показва най-добрите му образци пред българската и чуждестранна търговска публика, доведе на откриването на мега проекта много представители на бизнеса, артисти и художници, журналисти, пиари и любопитни граждани.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов