Избрани Новини

Българи и гърци пяха "Хубава си, моя горо" заедно

В емоционален и незабравим празник се превърна състоялият се вчера концерт, в който участваха два певчески състава от гр. Гоце Делчев и гр. Кавала. Гостите на концерта, организиран от община Гоце Делчев, имаха удоволствието да се насладят на изпълненията на Музикално-певческият ансамбъл на пенсионерските клубове към Община Кавала, Република Гърция и вокална група "Ореляк" към Туристическо дружество "Момини двори" гр. Гоце Делчев, съобщават от пресцентъра на общината.

Преди началото на техните изпълнения, приветсвия поднесоха кмета на Кавала - Костас Симитсис и кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, които бяха специални гости на мероприятието. Двамата подчертаха, че това е началото на едно бъдещо и още по-ползотворно сътрудничество между пенсионерските организации в двата града, като кметът на Кавала отправи и покана за гостуване на пенсионерите от Гоце Делчев. Двамата кметове си благодариха взаимно за доброто сътрудничество между двете общини през години, съвместната работа по проекти и всякакви други инициативи. Те си размениха и подаръци в знак на уважение и приятелство.

Истинско удоволствие доставиха на присъстващите изпълненията на двата певчески състава. Музикално-певческият ансамбъл на пенсионерските клубове към община Кавала е създаден през 2005 г., съставен е от оркестранти и хорови изпълнители с общо 35 членове. Ръководител на хора е г-жа Катерина Копсахили, която е преподавател и в общинския музикален център в Кавала. През 9 - годишното си съществуване, ансамбълът всяка година изнася концерти в домовете за възрастни хора в общинския център, както и в съседните области.

Вокална група „Ореляк” към Туристическо дружество „Момини двори”- Гоце Делчев е създадена през 1993 година, но по-активна дейност има в последните 15 години. Групата се състои от 12 жени, а техен ръководител е Ангел Фидошев. Певиците са участвали в различни фестивали и конкурси в цялата страна, както и в повечето мероприятия, организирани в Гоце Делчев. Носители са на няколко първи награди от фестивали за стари градски песни в България.

Един от най-емоционалните моменти в концерта, бе прекрасно изпълнената от гръцките гости българска песен "Хубава си, моя горо", която те са учили и репетирали в продължение на няколко месеца. Техният жест бе искрено оценен от публиката, която запя заедно с гръцките хористи, след което бурно ги аплодира.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов