Избрани Новини

За тютюна!Савеклиева и Андонов питат, министър Греков не отговаря

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков не даде нито един конкретен отговор на въпросите на народните представители от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева и Георги Андонов за изкупната кампания на тютюна реколта 2013 г. и тютюнева кампания 2014 г.

От парламентарната трибуна Даниела Савеклиева попита защо няма договорени квоти за настоящата година, нито подписани договори, което поставя под съмнение възможността да отглеждат тютюн тази година. Кога ще бъде изкупен тютюнът на хората от Благоевградска област? Какви действия ще предприеме МЗХ, за да се гарантира тазгодишната тютюнева кампания? Каква е средната цена, на която е изкупуван тютюнът от реколта 2013 г.? Какъв ще е принципът на разпределение на заложените в Бюджет 2014 100 000 лева за субсидиране на сектор „тютюнопроизводство”?

Савеклиева уточни, че преди месец, когато е поставено питането към министъра, има населени места като селата Рибново, Хвостяне, Дъбница в община Гърмен, в които 50% от тютюна не е изкупен. В община Сатовча има около 140 тона неизкупена продукция, има селища в общините – Гоце Делчев и Хаджидимово, с десетки тонове залежали количества. Много семейства нямат други доходи освен тези от тютюна. Но все още не са продали изработеното, тъй като фирмите или отказват да купуват, или дават ниска цена. Тютюнопроизводителите сигнализират още, че търговците отказали да купуват дори и договорираните количества.

Георги Андонов попита какво се предвижда в сектора след 2016 година, когато вече няма да имаме право да се финансира тютюнопроизводството с национални субсидии.

В отговора си министър Греков набеляза само няколко законови промени, предвидени от сегашния кабинет, които предстои да се извършат. Земеделският министър уточни само, че до министерството са подадени два сигнала за договорирани и неизкупени количества тютюн, по които е назначена комисия за проверка.

”Не сме удовлетворени от отговора на министъра. Не стана ясно как вижда сектор „тютюнопроизводство”, който е изключително важен за хората от нашия регион, след 2016 година”, категоричен бе Георги Андонов. Според него за първи път през последните години цената на тютюна е намаляла близо 10 пъти, за първи път хората нямат договори, а вече е месец април. „С тези краткосрочни мерки, които министър Греков посочи, едва ли ще се постигне някакъв ефект, липсват по-дългосрочни мерки, които да гарантират рентабилност в доходите и работата на тютюнопроизводителите”, заяви още от парламентарната трибуна Георги Андонов. Той постави на вниманието и друг сериозен проблем. Оказва се, че тази година полетата на опитната станция по тютюна в Гоце Делчев са засети с жито не с тютюн.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов