Избрани Новини

А сега де!Автохтонни породи домашни животни представиха в Кресна

Пролетен празник на животновъдството и земеделието бе открит днес край град Кресна

На него бяха представени стари породи овце, кози, коне и кучета, натурални храни, местни занаяти и традиции.

Пролетният празник се организира за трета поредна година от Съюз на фермери "Струма" със съдействието на Асоциацията за автохтонни породи кози в България, Международната асоциация "Каракачанско куче", Българското дружество за опазване на биологичното разнообразие - Семпервива, Сдружение за дива природа – Балкани и Училище за природа – с. Влахи и с подкрепата на Община Кресна, предаде БГНЕС.

Паралелно с празника, край ГП Е-79 бе открита III Национална изложба на оригиналните български породи кози – "Калоферска дългокосместа" и "Българска виторога дългокосместа", както и Национална изложба за каракачанско куче.

Представени бяха редки, автохтонни породи домашни животни, демонстрации на методи за защита на домашни животни, продукти на местни земеделски производители, натурални и биопродукти, местни занаяти, дегустации на натурални храни и напитки.

Пред посетителите бе демонстрирано ръчно правене на кашкавал, традиционни лютеници и приготвяне на "Чорбаджийско локумено сладко", както и печенето на агне на чеверме.

Традиционният пролетен празник на животновъдството и земеделието е посветен на българските изконни традиции, оригиналните български породи и сортове, традиционните продукти и кулинарна култура. Свързан е с настъпването на пролетта и началото на активната земеделска дейност. 

Според организаторите му съществува пряка връзка между старите, автохтонни породи и сортове и кулинарните традиции на всяка страна, отделен район и културно-етническа група. Загубата дори на един такъв сорт или порода, оцелели от миналото, автоматично означава и загуба на кулинарен продукт, загуба на поминък, занаят и начин на живот на определена група хора. Те са категорични, че ще продължат с усилията си за съхраняване на българската идентичност на фона на глобализацията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов