Избрани Новини

Водите на Струма поеха десетки лалета и цветен венец за ромския празник

В деня, международен ден на ромите, местните в Симитли празнуват не само с музика и шумни веселби. По традиция, празникът в Симитли започва рано сутринта с шествие и почитане паметта на предците им, загубили живота си по времето на Втората световна война.

В 10:00 сутринта празничното шествие тръгна от централния площад в град Симитли, водено от децата от ромската махала. В шествието се включиха общинският кмет Апостол Апостолов и екипът му от администрацията.

С шествието до река Струма и минута мълчание на брега на реката симитлийските роми почетоха паметта на загиналите по време на Холокоста. Във водите на Струма бяха хвърлени венец и цветя в памет на загиналите, съобщиха от пресцентъра.

Днешният ден е празник на ромската общност по цял свят. На 8-ми август се чества освобождаването ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. Всички познаваме ромския темперамент и умението на ромите да се веселят. Празникът – едно от най – големите богатства на ромите, част от богата култура, грижливо съхранявана векове наред. Празникът е в началото на пролетта, на истински топлото време поради тази причина изобилства с пролетна символика.

Мероприятията в за празника на ромите в Симитли продължиха с футболен мач и игра на народна топка.

В празничния ден местните в Симитли си пожелаха да са здрави и всички в България да сме по – добри, по – толерантни един към друг.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов