Избрани Новини

Георги Икономов призова в Брюксел за подкрепа на планинските общини

На провелата се в Европейския парламент в Брюксел Конференция за състоянието и предизвикателствата пред планинските региони, Георги Икономов – кмет на община Банско и председател на Асоциацията на планинските общини в България, се обяви за необходимостта от специфична подкрепа на планинските общини в България в рамките на Общата европейска селскостопанска и Кохезионна политика за 2014-2020 г. Той подчерта важността от приобщаването на европейските институции към проблемите в планинските региони, за решаването на които е необходимо да се подходи в цялост – отчитайки природо-географските и социални особености, както и демографското състояние в тези региони.

„Началото, което искаме да поставим, е да получим статут – т.е. да повдигнем на европейско и национално ниво въпроса за провеждането на последователна политика за решаване на натрупаните в годините социално-икономически проблеми в планинските региони. Трябва да се признае, че планинските общини имат по-различни потребности, особености и нужди и е необходимо те да се отчетат при осъществяването на националната и европейска социално-икономическа политика за устойчиво развитие. Това е начало за поставяне на този дебат на по-високо ниво”, изтъкна Икономов.

През месец юли тази година Банско ще бъде домакин на ежегодния форум на Европейската асоциация на планинските региони, в рамките на който ще бъдат обменени добри практики в областта на европейското законодателство по отношение на защитата на специфичните нужди на планинските райони.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)