Избрани Новини

70 дръвчета по поречието на Струма

В Седмицата на гората, 70 броя тополи засадиха по брега на река Струма ученици, студенти и общинска администрация – Симитли.

Пред студенти от Югозападен университет “ Неофит Рилски” – специалност Екология, ученици от СОУ “ Св.св. Кирил и Методий” град Симитли и представители на общинска администрация - Симитли, инж. Емил Солачки, представител на Държавно горско стопанство - Симитли разказа за процеса на залесяване, кога е най - подходящото време, какво не трябва да правим в гората, как да я предпазим от пожари и замърсяване. Инициативата завърши с демонстрация - гасене на горски пожар, в която освен служителите на ДГС – Симитли се включиха и студентите.

Непосредствено преди залесяването, бе проведена обучителна беседа, с която бе открит днешния ден в седмицата, посветена на гората. По традиция тя се отбелязва  през първата цяла седмица на април. Тази година е от 7-ми до 13-ти април.

Дърветата играят изключителна роля за цялата екосистема и променят мястото в което живеем – поддържат климата, пречистват въздуха, запазват и подобряват качеството на водата и са местообитание за стотици живи организми. Те филтрират и пречистват въздуха, който дишаме отстранявайки от него праха и дуги замърсители, като въглероден моноксид и серен двуокис. Затова и засаждането на дървета в градовете може да намали градския парников ефект. Охлаждащият ефект на едно младо и здраво дръвче се равнява на 10 климатика, работещи по 20 часа на ден. От друга страна колкото повече дървета и храсти има в градовете, толкова повече се връщаме към естествената ни среда или поне те смекчават изкуствената обстановка, в която прекарваме доста голяма част от живота си.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов