Избрани Новини

Четири лешояда кръжат в Кресненското дефиле

Четири лешояди, три от тях белоглави и един черен, пристигнаха от Франция в центъра край село Ракитна в полите на Пирин

Четирите птици са най-новите обитатели на съществуващата от 3 години колония, обитаваща клетката на върха на левия скат на Креснеското дефиле след град Симитли. Новите четири лешояди, пристигнали в сряда се намират в адаптационната волиера, изградена на хълма на входа на Кресненското дефиле. Тях ги хранят в клетката край скалите, целта е и те да останат да гнездят тук, съобщава БГНЕС. Първите 25 обитатели на центъра край село Ракитна пристигнаха тук преди 3 години от Испания, последвани от още близо 50, пристигащи на пратки. От общо 70, 20 вече летят из Кресненското дефиле. Останалите са отлетели в съседните Македония, Гърция, Сърбия. Понякога те се връщат тук, откъдето са поели към съседните страни.

Следващата цел на проекта е 20-те лешояди да формират колония тук, в района на дефилето. Но за да стане това, те трябва да станат полово зрели, защото сега са все още в тийнейджърска възраст.

В Ракитна има и няколко клетки, обитавани от 9 други лешояди. Един от тях е черният, той е само за размножаване. Останалите са белоглави. След като се адаптират, след 2-3 месеца ще се прецени дали да бъдат пуснати да обитават волиерата. Останалите два ще си останат завинаги в клетката с образователна цел, защото са импринтирани към хората. Тоест, те са опитомени и никога няма да тръгнат да летят, за да си търсят сами храна. Белият и черният лешояди ще бъдат атракция за посетителите на центъра.

България е на пето място в Европа като страна с най-голямо сухоземно биоразнообразие. Пред нас са Испания, Италия, Гърция и Франция. Всички те са средиземноморски държави. “Чест е страната ни да е сред първите пет, но за съжаление ползваме много малка част от средствата на Life – един от най-богатите европейски финансови инструменти за опазване на околната среда”, споделиха екозащитниците.

Край Ракитна има и 24 дка естествен и ограден парк за диви животни. Освен клетките на лешоядите, паркът вече втора година е обитаван и от 8 елени лопатари. Освен служителите на центъра, за тях се грижат и ловците, тъй като след като пораснат елените ще бъдат пуснати на свобода.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов