Избрани Новини

Непрозрачно са били изхарчени 32.6 млн. лв. за обществени поръчки

Новините

11-04-2014, 06:58

Снимка:

Капитал дейли

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Държавната финансова инспекция е установила вреди за почти 5 млн. лв.

Държавните институции и общините, както и две от електроразпределителните дружества са похарчили непрозрачно 32.6 млн. лв. за обществени поръчки. Над 100 обществени поръчки са били проведени при по-лека от предвидената в закона процедура или въобще не са били проведени.

Това показва обобщената информация на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за приключилите инспекции през първото тримесечие на тази година. Те са били общо 128, от които 51 са били планови, а останалите 77 са извършени след подадени в агенцията сигнали. За 624 административи нарушения са били съставени актове, а актове за начет - за 4 случая на причинени вреди. Общата стойност на установените вреди е малко под 5 млн. лв., от които по-голямата част - 4.1 млн., са на държавното дружество "Напоителни системи".

Нарушенията

АДФИ е установила общо 69 нарушения на Закона за обществените поръчки, извършени от "ЕВН България Електоразпределение". През 2013 г, дружеството не е провело една процедура, има три случая на несъбрани оферти чрез публична покана и едно неоснователно договаряне без обявление, обясниха от АДФИ. Общата стойност на поръчките е била 5.8 млн. лв. за доставки, услуги и строителство.

От EВН коментираха, че вече са предприел мерки, за да изпълни предписанията на АДФИ. "Важно е да се подчерае, че доклада не установява нансени вреди", допълниха от дружеството.

При "Енерго-про мрежи" инспекторите са установили нередности по 3 обществени поръчки (2 непроведени процедури и едно договаряне без обявление) на обща стойност 5.6 млн. лв., а нарушенията на дружеството са били 40, става ясно от отчета на държавната финансова инспекция.

Инспекциите на електроразпределителните дружества са били планови, съобщиха от агенцията. При ЕВН са били проверени 12 поръчки за общо почти 66 млн. лв., докато при "Енерго-про" инспекцията е обхванала 5 обществени поръчки за малко под 7 млн. лв. Инспекцията на третото електроразпределително дружество - "ЧЕЗ разпределение", още не е приключила, казаха от АДФИ.

Фонд "Научни изследвания" е провел 7 неизрядни процедури за общо 1.5 млн. лв. Фондът е първенец по брой нарушения - 361. За по-голямата част от тях обаче не са били съставени актове, защото органите на АДФИ не са имали правомощия за това. Проблеми са били открити и при университетската болница "Св. Иван Рилски" с 2 обществени поръчки за 2.2 млн. лв. Приблизително толкова е била и стойността на неизрядните процедури, проведени от "Водоснабдяване и канализация - Варна".

И изрядните

Сред отличниците, които са управлявали най-големи суми, без да направят нито едно нарушение, са Министерството на културата и някои от по-големите общини. Културното ведомство обаче е само с една проверена обществена поръчка за 20 млн. лв. Става дума за договор между ведомството и "Главболгарстрой" за Националния музеен комплекс, финансиран по оперативна програма "Регионално развитие". Инспектирани са и две поръчки на община Велико Търново за общо над 34 млн. лв., при които не са били намерени нарушения. От отчета на агенцията става ясно, че община Бургас също е била изрядна и е направила поръчки за малко над 8.2 млн. лв.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов