Избрани Новини

НП "Пирин" влезе в гимназията по транспорт в Разлог

ПГ по транспорт град Разлог беше домакин на среща на представители  на Национален парк “Пирин” и ученици от ПГ по транспорт - град Разлог, членове на еко клуб “Пирински пазители”, с ръководител Горица Лазарова. Срещата е част от дейностите, предвидени по проект на Европейски училища за живата природа, с партньори от всички страните от централна и Източна Европа, през чиито територии минава река Дунав. 

Лиляна Декова, ст. експерт "Образователни дейности и посетителски центрове" в Дирекция  "Национален парк Пирин" в град Банско и Павлина Доневичина, младши експерт "Флора" в Дирекция "Национален парк Пирин", приеха поканата на Горица Лазарова – координатор на проекта в ПГ по транспорт и членовете на еко клуба от професионалната гимназия и представиха на учениците от 9 и10 клас богатото биоразнообразие на Национален парк Пирин, разказаха за дейността на служителите на парка, чиято основна цел е да запазят това богатство.

Учениците от ПГ по транспорт работят по проблеми, свързани с изсичането на горите, замърсяването на водите, промяната в климата и как всеки от нас може да направи малки стъпки за промяната на това. Това им помогна да открият общото в тяхната проектна дейност и работата на служителите в парка.

Те гледаха с интерес филма за Пирин и обсъдиха с гостите си различни въпроси за красивите природни феномени в планината. Също така дадоха предложения за бъдещи съвместни дейности. Учениците Иван Гарабийски, Малин Дамянов, Юлия Йочева, Ибрахим Яшар бяха сред тези, които зададоха въпроси, свързани с видяното и чутото и получиха отговори от представителите на Национален парк „Пирин”.

Част от работа на учениците е обявеният училищен конкурс за видеофилм на тема „Бъдете отговорни- използвайте природните ресурси по устойчив начин“.

Идеята е да се насърчат учениците да опишат как те самите в ежедневието си допринасят за опазването на природата и за разумното използване на природните ресурси, да покажат, че всеки от нас може с малки стъпки да промени вредното влияние на човека върху околната среда, като започне първо от себе си - в дома си, в училище,  на улицата и т.н. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)