Избрани Новини

Малки лазарки влизат в дома на кмета на Струмяни

На Лазаровден, за 15-а поредна година малките момиченца на община Струмяни, пременени и накичени с цветни венчета, огласят с песни и танци, наричания за здраве и берекет хората, къщите, дворовете, площадите и улиците. Вярва се, че къщите, в които влизат те, ще бъдат честити през цялата година.

Според българската народна традиция Лазаровден или "Лазарица", "Лазарова събота" е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене. В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - с възкресението на Лазар.

И тази година малките лазарки ще тръгнат рано, при изгрев слънце, ще се пречистят в храма, ще посетят гостоприемните домове на общината – в Микрево, Илинденци и Струмяни, като традиционно ще посетят и къщата на кмета Емил Илиев в Микрево, където символично ще наричат „ да е благодатна, здрава и щастлива годината за всички хора на община Струмяни”.

Малките лазарки влизат в домовете, като най-напред са „поялиците”, които пеят, след тях – „шеталиците”, които играят. Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите-кланячи. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста. И домакините ги даравят с почерпка, яйца и дребни пари.

След като приключат своите шетания се изпълнява и последният лазарски обичай – "кумиченето". Преди обяд всички лазарки се отправят вкупом към реката. Всяка носи със себе си върбово венче, подреждат се една до друга покрай на реката и едновременно пускат венчетата и особено е радостна онази, на която венчето се понесе най-бързо от водата- тя се избира за „кумица” на лазарките и се счита, че ще бъде особено щастлива.

„Пролетните празници са свързани с пробуждането на природата", споделя Калина Джаджова, директорка на ОДЗ Патиланци., която е основен организатор на лазаруването. -Нашите прадеди са вярвали, че слънцето, след като дълго е било забулено от зимните облаци, се ражда отново. Природата се събужда за нов живот. Щастлива съм, че вече 15 години възраждаме традицията и та, със своята красота се приема изключително радостно от хората.”

Кметът на общината е в готовност за малките лазарки, към които тази година по собствено желание се присъединява и неговата малка 5-годишна дъщеря Дари. В двора на къщата му, лазарките получават щедра почерка, а семейството му приема наричанията на пеялиците и шеталиците  с усмивка и радост.

„Община Струмяни е малка, но с големи мечти, с любов към истинските и вечни ценности като традиция, история, песен, танц. И нека наричанията за здраве и берекет на малките лазарки споходят всяко семейство на нашата община”, сподели Емил Илиев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов