Избрани Новини

Младежкият лидер на БСП и журналистът Александър Симов на кръгла маса в Благоевград

Днес, в зала „22 септември” се проведе младежка кръгла маса „Европа на регионите, национални политики и местни приоритети”, организирана от Младежкото обединение на БСП – Благоевград. Участие в дискусията взеха журналистът Александър Симов, кандидат за евродепутат, Вероника Делибалтова – председател на Младежкото обединение в БСП, народният представител от БСП – Благоевград – инж. Емил Костадинов и областния председател на Младежкото обединение на БСП – Асен Балабанов. Дискусията се осъществи с помощта на фондация „Фридих Еберт“.

Срещата откри Асен Балабанов, като представи новия председател на Младежкото обединение в БСП – Вероника Делибалтова. Тя коментира резултатите от социологическите изследвания, които дават преднина на БСП и изрази надежда тези проценти да бъдат повишени, чрез силното включване на младите хора в кампанията. Александър Симов сподели своята оценка за Европа, като подчерта че: „Дясната политика в Европа претърпя пълен фалит“. Присъствието му предизвика голям интерес сред младежите от Благоевград. По въпросите за референдума в Крим, той каза: „Аз съм напълно убеден, че трябва да запазим отношенията си с Русия.“ Кандидатът за евродепутат сподели своя поглед върху състоянието в Европа в момента и на европейските политики. На въпросите към младежката безработица отговори Вероника Делибалтова, която със задоволство отговори, че: „БСП и политиката й е внесла редица изменения за насърчаване на младежката безработица.“ Модераторът Стефан Георгиев, социолог и политолог от агенция „АФИС“ уточни, че Европа има нужда от ясно предефиниране на младежката безработица и това да се увеличи гласуването за ПЕС.

В хода на дискусията младежите в Благоевград, които поставиха редица въпроси, бе повод в дискусията да се включи и народния представител Емил Костадинов. Той приветства младите хора заради желанието им за по-добра Европа и за интересът им към европейската ситуация: „Да направим ГЕРБ част от историята“. Народният представител акцентира, че трябва да се даде нов импулс и сили на правителството с победата на тези избори. На въпроса за усвояването на еврофондовете Емил Костадинов уточни, че тя трябва да бъдат приети като един вид инвестиции с помощта на държавата. Ал. Симов каза, че корупцията в България дойде от една партия, която се е нарекла антикорупционна, но няма нищо общо с това, но че рецепта за борба с корупцията няма.

Местният лидер на Младежкото обединение на БСП Асен Балабанов сподели своят опит в работата си като общински съветник в Благоевград. Той сподели идеята премахване на синя зона и образуването на местен референдум в града, поради непрекъснатата разширяваща се синя зона. Това трябва да бъде осъществен по времето на избори. Балабанов уточни, че целта на това не е да бъде премахната изцяло, а да бъде намален и да предизвика дискусия и да се чуе общественото мнение. Темата предизвика много дискусии сред участниците на кръглата маса. Идеята за инициатива беше подкрепена от народният представител, като акцентира, че тя е достигнала своя оптимум и че тази идея има бъдеще. Гражданската активистка Люси Манова подчерта, че Община Благоевград, с кмет от ГЕРБ, няма в момента нито един разработен европроект именно поради липса на експерти. На забележката й се съгласи и Емил Костадинов.

Срещата продължи с инициатива от МО за засаждане на дръвче в парк Бачиново наречена „Изкореняване на вредни практики, чрез засаждане на европейски дръвчета“ по повод световната седмицата на гората. Тя е подета поради унищожаването на зелените тревни площи в парка от незаконно паркиращи автомобили, като целта е да се възстановят тези тревни площи.

В акцията се включиха освен младежите и Областният председател на БСП Юлиян Гошев и червените съветници, като най-добър лесовъд се прояви ръководителят на групата – Милан Богдански.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)